/КРОСС/ Въпреки Дизелгейт компанията изплаща 18 пъти по-висок дивидент от 2015

Концернът Volkswagen отчете 14.6 милиарда евро оперативна печалба за 2016 година и щеше да празнува най-добрата година в историята си, ако не бяха 6.4-те милиарда евро, заделени като допълнителни провизии за покриване на щетите от Дизелгейт. С това преките финансови щети от скандала достигат 22.6 милиарда евро.

Иначе оперативната печалба на германската група се е подобрила с 14% спрямо 2015 година, а маржът е пораснал от 6 до 6.7 процента – и двете благодарение най-вече на дъщерните марки Porsche и Audi.

„Въпреки глобите и предизвикателствата, произлизащи от дизеловата криза, можем като цяло да бъдем доволни от развитието на бизнеса си“, коментира финансовият директор на концерна Франк Витер. „Трябва да сме много дисциплинирани и да изпълним заложените цели за всичките си поделения, за да се върнем на пътя на успеха в следващите години“.

Щетите от Дизелгейт обаче едва ли ще се изчерпят с акумулираните 22.6 милиарда евро провизии. Тази сума включва основно глоби и компенсации за клиентите със засегнати от скандала дизелови автомобили в Северна Америка. Концернът обаче не е предвидил обезщетение за клиентите в Европа, които са близо 20 пъти повече. В Германия вече се водят над сто частни и два колективни иска срещу концерна.

Независимо от това компанията смята да изплати дивиденти – по 2.06 евро на преференциална акция и по 2 евро за обикновена. Това е чувствително над дивидента за предната година – съответно по 17 и 11 евроцента.

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*