Публикуваме писмо на Михаил Беров до издателя на ПИК Недялко Недялков. Беров е внук на прославения български генерал Михаил Савов, известен като първостроителя на българската армия. Военен министър при Стефан Стамболов, помощник на главнокомандващия цар Фердинанд по време на Балканската и Междусъюзническата войни.

Г-н Недялков, пред пловдивски студенти Румен Радев – когото не мога да нарека „президент“, не се посвени да произнесе скверните слова „България е блато“.

За мен, като внук на един от прославените български генерали, това е обида. Обида на паметта на хилядите загинали с името на Родината на уста. „Българио, за тебе те умряха“. Мигар подвигът на българския войник е бил нахалост, за някакво блато.

Недостойни и гнусни са думите на Радев. Който на всичко отгоре не пропуска да се кичи със званието си генерал.

Генерал? Едва ли някой, не само от генералите, наградени от президента Плевнелиев, би му подал ръка. Защото това са били истински офицери.. Бранили София през Сръбско-българската война, превзели Одрин през Балканската, при Кресна спрели мераците на гръцкия крал да влезе в София през Междусъюзническата. И по-късно, през 1944–5 водили битките в Македония и Унгария.

А кой е Румен Радев? Индивид, изпълзял от някое блато край Долна Митрополия или къде да е другаде. Достигнал с времето и въздушна акробатика до званието. Но дъхът на тинята още се усеща. И не може да се премахне нито с уменията на казармения лост, нито с приемането на паради, нито с популистки трикове.

Позволявам си да Ви пиша това, защото Вие сте един от малкото, посмели да наричат нещата с истинските им имена. И имате дарбата и хъса и този път да поставите на мястото му лицето Румен Радев. Защото България се пише с главно „Б“. А поругаването на Родината е престъпление.

Михаил Беров, внук на ген. Михаил Савов, с дъщеря си Михаела, внука си Михаил и съпругата си – Румяна Берова на гроба на ген. Михаил Савов

Ген. Михаил Савов

pik.bg