Трима участници в международна организирана престъпна група за трафик на наркотици от Африка към Западна Европа са задържани на 19 март 2019 г. в София. Арестите били в изпълнение на европейска заповед, издадена от Германия.

Сред задържаните са българин и граждани на Танзания и Сомалия – временно пребиваващи в страната, без постоянни адреси.

Според обвинението задържаните са били част от голяма международна престъпна мрежа за разпространение на наркотици. Ролята на арестуваните била да набират и изпращат в африкански държави български „мулета”, които да пренасят наркотици най-вече към Германия и Италия.

Тримата задържани са наблюдавани от разследващите у нас повече от половин година. През това време те са подслушвани и заснемани.

Повод за разследването в Германия  са няколко случая на задържани над 75 кг хероин с един и същи произход в страната и в други европейски държави.

Задържаните са с наложени от съда мерки за неотклонение „Задържане под стража“.  Задействана е и процедура по екстрадирането им в Германия.

https://www.novinite.bg/articles/172894/Trima-dushi-prenasyali-narkotici-ot-Afrika-kam-Zapadna-Evropa-sa-zadarjani-v-Sofiya