Продължава дистанцията между ГЕРБ и БСП в рамките на около 2%. Това каза социологът Евелина Славкова от „Тред” в ефира на Нова телевизия. Изследването е направено в периода 6-13 март. Според резултатите за ГЕРБ биха гласували 19,01%, за БСП –  17,3%,  а за ДПС – 6,9%.

Социологът предвижда промяна в резултатите с наближаването на изборите на 26 май. „Тази промяна може да бъде и скъсяване на дистанцията, но и увеличаване. Много зависи какви ще бъдат ходовете на ГЕРБ по отношение на текущите казуси с апартаментите и решенето им за явяване на изборите заедно със СДС. Зависи и от това кой ще бъде обявен като водач на листата на ГЕРБ”, обясни тя.

Според Славкова е възможно „Обединени патриоти” да се явят заедно на изборите, въпреки заявките им за явяване поотделно.

„Ако са заедно, вероятността да изпратят един евродепутат е много по-голяма, отколкото ако се явяват  отделно. Аз лично смятам, че можем да очакваме изненада и да се явят заедно на изборите”, смята Славкова.

Трите политически партии, които към момента имат шанс за изпращане на евродепутати са ГЕРБ, БСП и ДПС. „Започва кампанията, така че от това как ще се разгърнат малките политически партии, зависи дали ще успят да влязат в ЕП”, поясни тя.

На последните европейски избори броят на гласуващите е 2,2 млн. души. Социологът прогнозира по-ниска мобилизация на предстоящите избори.

https://www.novinite.bg/articles/172915/Trend-GERB-prodaljava-da-vodi-s-okolo-2-na-BSP