Делегация от китайския град Ухан, където бяха регистрирани първите случаи на смъртоносния коронавирус, е посетила Бургаска област малко преди бума на епидемията.

Плащещата подробност бе съобщена преди заседанието на постоянната комисия по „Икономика и инвестиционна политика“ към ОбС Бургас.

Формалният повод стана закъснението на председателя на комисията Константин Бачийски. Общински съветници и служители на администрацията се запитаха дали той не е останал блокиран в Китай заради коронавируса.

Бачийски управлява успешен международен бизнес и често пътува до най-многолюдната държава в света, но за негово щастие в месеците преди избухването на епидемията, не е стъпвал в тази част на света.

Паметливи общински съветници обаче припомниха, че през декември в Бургас пристигна голяма делегация от Ухан. Бургас поддържа топли връзки с този град, след като през 2018 година Търговско промишлената палата подписа меморандум за сътрудничество и международна търговия с градския съвет в китайския мегаполис.

Проверка на колегите от Флагман.бг показа, че действително, дни преди регистрирането на първите случаи на коронавируса, тук е дошла голяма делегация от Ухан.

Тя е била водена от директора на Зоната за икономическо и технологично развитие Пънг Хао, а в нея са участвали представители на няколко големи китайски компании. В Бургас те са посрещнати от Цанко Иванов, председател на Търговско-промишлената палата, а сред официалните лица на протоколните снимки се виждат представители на общинска администрация, бизнеса и държавните предприятия от Бургас.

Пънг Хао изтъква, че Ухан към онзи момент бил на 5-то място в световната класация на най-технологичните градове с развито самолетостроене, автомобилостроене и производство на битова техника и услуги. В града има 83 университета, в които се обучават 1,2 млн. студенти. Разположен на р. Яндзъ, географски Ухан е в сърцето на Китай и точка от Пътя на коприната, подчерта през декември Пънг Хао. Днес Ухан е под карантина и цялата икономика на града е блокирана.

 

https://www.novinite.bg/articles/185662/Trapki-da-te-pobiyat-Golyama-delegaciya-ot-Uhan-e-bila-v-Burgas-prez-dekemvri