Община Златарица организира този уникален празник за България 12 поредни години, в знак на почит към традициите на градинарските гурбетчии, пренесли уменията си из цяла Източна и Средна Европа от края на ХІХ век. Възражда се един обичай, който преди години е съпътствал живота на трудолюбивите местни хора, тръгнали из Европа, за да работят и предават своя опит на местните жители. Обичаят е съществувал в Златарица преди много години, а сега с колоритна възстановка се пресъздава изпращането и посрещането на градинарите на гурбет. Средно между 500 и 600 човека от Златарица са отивали всяка година на гурбет в Румъния, Австрия, Чехия и Русия.
Първото градинарско дружество в Златарица е учредено през 1856 година. В градския музей – Старо класно училище се съхранява знамето на градинарското дружество и първата издадена членска карта. Градинарите са помогнали за изграждането на класното училище, на църквата, помагали са за обучението на по-будни местни деца.
Празникът „Ден на градинарската чорба“ се провежда всяка година в първата събота или неделя около 4 септември, когато с Указ № 1942 от 1974 година Златарица е обявена за град.
Още от ранно утро в местността „Черничките” започва приготовлението на отборите – мераклии в приготвянето на зеленчукови чорби. Всеки отбор се състои от главен готвач и помощници от 2-3 души, които приготвят своята чорба на открито. Важно условие за участието е участниците да бъдат облечени в народна носия. Продуктите които използват за своите ароматни и вкусни чорби трябва сами да си ги осигурят, дори е желателно да са произведени и лично от тях. Класирани биват само тези, които са приготвили ястието с традиционните зеленчуци, домати, пипер, картофи, зеле, моркови, бамя, боб и др. Майсторлъкът и различията в чорбите се усещат от поставените подправките, те са тези които дават идентичност на всяка чорба. Регламента за участие включва и подреждане на битов кът и маса. С всяка изминала година отборите стават все по-много и от все по отдалечи кътчета от България и чужбина. Вкусните чорби се дегустират и оценяват от неутрално жури. Както за победителите така и за всички участници се подготвят награди, осигурени от община Златарица и с финансовата помощ на спонсори. След награждаването на участниците всички присъстващи на празника имат удоволствието да опитат от сготвените чорби. Започва всеобщо веселие с много игри, песни и виртуозните изпълнения на Златаришката духова музика. Къде се чуло и видяло празник в Златарица без духовата музика – не може. Нека се забавляваме заедно.
Горди сме, че с Решение № 592/ 21.12.2006г. Общински съвет Златарица приема Декларация, относно недопускането на отглеждане на генетично модифицирани култури и предотвратяването на замърсяване с генно-модифицирани организми на земите в община Златарица.