/КРОСС/ Инициативата цели да подготви единна стратегия на левите за срещата в София през май
Среща на високо равнище на премиерите и левите лидери от Западните Балкани ще се състои в Албания и Черна гора. Инициативата е на президента на ПЕС Сергей Станишев и е в подкрепа на присъединяването на страните от региона към ЕС. Лидерът на европейската левица събира премиерите и председателите на партиите от ПЕС в региона, за да подготвят съвместна стратегия за предстоящата среща с колегите им от ЕС в София през май.
Двудневната среща, организирана от ПЕС и с домакинството на Демократическата партия на социалистите на Черна Гора и Социалистическата партия на Албания, е първата подобна инициатива след като през февруари ЕК публикува своята стратегия и план за действие за разширяването на Съюза.
При пристигането си в Подгорица Станишев заяви: „Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Особено сега, след като имаме конкретно описани стъпки, процесът на присъединяване неминуемо ще се ускори. Партията на европейските социалисти винаги е подкрепяла страните от региона в тяхната евроатлантическа ориентация. Особена заслуга за напредъка има и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, с която разговаряхме по темата преди последния Съвет в Брюксел