След протест сменят отново мястото за загробване на животните от свинекомплекса в русенското село Караманово. 4500 животни ще бъдат унищожени.

Смъртността в свинефермата се увеличава и назрява спешна нужда труповете да се загробват. Първоначално одобреното място категорично бе отхвърлено от местните хора, защото наблизо има питейна вода и чешма, която се ползва активно. Снощи до късно и днес от тъмни зори се действа спешно, за да бъде избрано друго място.

Първият изкоп вече е запълнен спръст. Хората от дълги години ползват водата от тази чешма за пиене. Изборът на мястото е съгласуван с всички възможни институции.

Д-р Георги Дяков – директор на ОДБХ – Русе: За всички експерти, които са подписали протокола, включително и кметът на общината, към тоя момент е нямало проблем. И за момента даже не е проблемна ситуацията, но се създаде едно обществено напрежение… и в тая връзка се пристъпи към определяне на нов терен.

Новият терен е избран преди часове. Оказва се обаче, че той не удовлетворява стопаните на свинекомплекса, които отговарят за загробването.

Бисер Блажев – кмет на с. Караманово: Намерихме ново място, което беше съобразено с всички изисквания, където обаче самият собственик на прасетата не е доволен. Просто мястото е малко по-стръмно и не може да се качи с машините.

Очаква се в момента всички окончателно да се споразумеят за избор на място и спешно да започне загробването на труповете.

От Агенцията по безопасност на храните категорично отрекоха да има проблеми с местата, където са загробени животински трупове в русенско – като неприятни миризми например или опасност от зараза. Местата се обезвреждат по определените норми и се охраняват. Предстои да бъдат поставени и предпазни огради.

https://www.novinite.bg/articles/179415/Smenyat-terena-za-zagrobvane-na-4500-praseta-v-Karamanovo