Депутатите, които не ходят на работа поради неуважителни причини, да не получат нито лев. За това настоява лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и се кани да внесе промени в Правилника за дейността на Народното събрание, с които да се орежат напълно парите за неоправданите отсъствия на законодателите.

Заявка, че ще иска по-големи санкции даде и шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Повод за това дадоха червените депутати, които бойкотираха пленарните заседания, но пък си получават по 1/3 от заплатите.

Към основната заплата те депутатите получават допълнително за участие в постоянните комисии, за стаж, за научни степени, за представителни разходи, за гориво.

Според Сидеров именно заради добавките се получават големия размер на заплатите на законотворците.

Към момента те се разписват средно за над 4000 лева.

Лидерът на „Атака“ определи като абсурдни твърденията на соцдепутатите, че не взимали пари, след като отказаха да участват в пленарните заседания.

„Взимат, няма как да не взимат“, отсече той.

Дали ДПС ще застане зад орязването на депутатските пари при отсъствия засега не е ясно.

Халил Летифов обясни, че след като предложенията за поправки в правилника бъдат внесени официално от ДПС ще приемат позиция и ще обявят мотивите си към нея.

„Към момента обаче ние сме длъжни да изпълняваме правилника, а той към момента е такъв, за нас правилникът е закон“, обясни той.

https://www.novinite.bg/articles/171393/Siderov-nastoyava-Nito-lev-za-deputatite-koito-ne-sa-na-rabota