Съкровището, което Петя и Нели откриха в корените на джанка в двора си в Мездра, беше показано за първи път пред публика. Всяка една от монетите вече е идентифицирана.
Според археолозите находката е изключително ценна. Става въпрос за римски сребърни монети, които са били в обръщение повече от два века.
ИМАНЕ-21508160502-m2
Някои от монетите са изключително редки, има и такива, сечени на територията на днешна Сирия.
ИМАНЕ-31508160502-m3
Предполага се, че съкровището е заровено в средата на 3-ти век.
„Находката от древни римски монети, която бе открита случайно преди месец в Мездра, показва значимостта на Калето в урбанизираната територия около него в днешна Мездра. Това е било кръстопътно място в Римската империя, в което е имало силно развити търговски и икономически отношения“, съобщи директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски.
„По първичната обработка на находката съдим, че това са римски императорски денари, които датират от средата на I до средата на III век. Констатирана е интересна последователност на императорските емисии, което показва, че тези монети не са събирани случайно. Те са циркулирали в Римската империя в продължение на 200 години. Не знаем каква е била точно целта на това събиране, но това, което със сигурност можем да заявим е, че заравянето на монетите е било около средата на III век.
Тази дата се маркира от последния император, който е представен в тази колекция – Север Александър“, каза Ганецовски.
Той поясни, че става дума за изключително редки емисии на императори, най-ранната от които е на Нерон, от 54-68 год. В съкровището има и монети на императори като Виталий, Дионисий, Тит, Нерва и др., датиращи от втората половина на I век.
„Има монети, сечени на територията на днешна Сирия, което говори за много сериозна търговска циркулация. Голяма част от монетите в находката са били в обръщение и това личи от състоянието им. Друга част от тях обаче са добре запазени и явно не са използвани, а са събирани като колекция“, поясни Ганецовски и опроверга слуховете, че до музея са достигнали по-незначимите.
„Впечатляващо за нас е този 200-годишен период на събиране на монетите. Тепърва има да изясним куп въпроси, но това показва значението на Калето в урбанизираната територия на тогавашния римски град. Името на населеното място все още не е известно, но е бил добре развит търговски център и там са живеели изключително богати хора“, каза археологът Пламен Иванов.
Може да се каже, че древното селище е било своеобразен трезор, обобщиха на срещата археолозите. Стойността на всяка една от монетите тепърва ще се определя. Не е ясно още и как ще бъдат обезвъзмездени стопаните на имота, където е открита находката, защото част от нея все още липсва.
Източник : e-novini.bg