Община Самоков: Административен център град Самоков и 24 села
Площ: 1209 кв.км
Надморска височина: 950 м
Население: 35 871 жители в Община Самоков, 25 382 жители в гр. Самоков
Брой населени места: Община Самоков включва административен център гр. Самоков и 24 села
Местоположение: Община Самоков се намира в Югозападна България и обхваща високата Самоковска котловина, прекосена от бистрите води на река Искър и нейните притоци и значителна част от Рила планина, както и части от заобикалящите я планини Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора. Релефът е предимно планински и високопланински.
www.samokov.bg
www.samokov-info.com
Община Самоков – намира се в Югозападна България в подножието на Рила планина, а град Самоков отстои само на 60 км от столицата София и на 100 км от летище Пловдив. В непосредствена близост, на 10 км от града е разположен Боровец, най-старият курорт в България, който се радва на 120-годишна история. Оттук извират най-дългата река в България – Искър и най-пълноводната река в България – Марица. Уникално природно богатство на територията на общината са Рилските езера – повече от 40 на брой, пръснати по високите части на Рила. В общината има находище на минерална вода край Белчин. Самоковската котловина е разположена между няколко планини — Рила, Плана, Витоша, Верила, Ихтиманска Средна гора — със средна надморска височина – 950 м. Тук се издига и най-високият връх на Балканския полуостров – връх Мусала – 2925 м.
Самоков е бил един от големите и значителни културни центрове през Възраждането и средище на църковно просветителските борби, което се дължи на местоположението му на важен път, свързващ Пловдив със Скопие и на производството и търговията с желязо. Освен с добива на желязо, градът е известен в миналото и като занаятчийски център, в който се развиват множество други занаяти: абаджийство, кожарство, часовникарство, фотография и др. Една от най-големите гордости на Самоков от епохата на Възраждането е Самоковската художествена школа, която се формира като живописно-резбарска школа в края на 18 век. Най-видните от самоковските иконописци – Захарий Зограф, Станислав Доспевски, Иван и Никола Образописови стават и основоположници на светското изобразително изкуство в България. Самоков е дал на българите две от основните достижения на новото време – първата българска печатница на Николай Карастоянов (1828г.) и първото българско списание „Любословие“ на Константин Фотинов (1844г.).
И днес Самоков и региона пазят едно голямо разнообразие от природни, културни, исторически и религиозни обекти, които пазят духа на миналите времена и пазят историята жива.
Исторически музей

Първата сграда, построена специално за музей в България. Един от 100-те национални туристически обекти.

Голямата чешма

Голямата чешма – символ на Самоков е издигната около 1660 г. на площада и е завършена обществена сграда в османски имперски стил.

Девически манастир “Покров на Пресвета Богородица“
Манастирът е основан през 1772 г. от Баба Фота на мястото на Хилендарския метох. Автентичен архитектурен комплекс.

Митрополитска църква „Успение на прсв. Богородица”
Митрополитската църква, седалище на митрополита на Самоковска епархия, е построена през 1712г. Съхранява образци на Самоковска художествена школа.
Бельова църква „Рождество на прсв. Богородица”
Бельова църква е най-старият християнски храм в чертите на града. Носи името на болярина Бельо, който според преданието я съградил около 1389 г. През 1867 -1869 г. е изписана наново от самоковски зографи.

Сарафската къща
Историята и името на тази къща са свързани с еврейската фамилия Арие, чийто родоначалник, роден във Виена, се заселил през 1793г. в Самоков.

Есовата къща
Построена в средата на 19 век в стила на старите самоковски къщи. По инициатива на Съюза на българските художници и с активната протекция на самоковския художник–график Зафир Йончев, през 1973г. в нея се създава графична база. Богатото културно наследство на Самоковската иконописна школа отсамо себе си предполага продължение на традициите в областта на художественото творчество.Специализирана е за печат налитография, метални техники и линорез.

Доспевската къща
Принадлежала на семейството на видния самоковски зограф Димитър Христов Зограф. В двора е запазено ателието му от 1848г.Къщата е реставрирана и предоставена на Детска художествена школа „Захари Зограф“. В рамките на една седмица Самоков е домакин на Международния симпозиум по живопис и скулптура.

Байракли джамия

Реставриран паметник на културата, тя е единствената запазена джамия от времето на османското владичество и изписана от самоковските зографи.

Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“
В постоянната експозиция са включени обекти от фонда на Исторически музей – Самоков, представителни извадки от колекциите на самоковски художници на XX в., показващи приемствеността в художествените традиции на самоковските зографи.

Действащ модел на „Самоково“

„Самоковото“ е възстановка на действащ модел на металургично съоръжение за преработка на желязо, наричан още „Мадан“, използван от 14- 15 век до началото на 20 век.

Шишманово кале
Крепостта Шишманово кале е късноантична крепост, преизползвана и през средновековието. Името си „Шишманово кале“ носи от епохата на Възраждането.

Музеен комплекс в село Белчин

Музейният комплекс в с. Белчин включва възстановената римска крепост Цари Мали град , средновековната църква „Св. Петка” с икони от първата половина на XVII в. и Етнографски музей на местния бит.

Дворец „Царска Бистрица”
“Царска Бистрица”се намира се в курорта Боровец. Построен е между 1898 и 1914 г. и е изпълнявал функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III.

„Преображение Господне” – Божият храм от дърво
Началото на градежа е през далечната 1933 г. Средствата са събирани като дарения. Помогнал е и самият от цар Борис III. Борът е естественият строителен градежен елемент в повечето стари постройки на Боровец. От него е направена и първата и единствена досега дървена църква в България.

Връх Мусала
Мусала е най-високият връх не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Със своите 2925 м надморска височина, върхът е предизвикателство за всички любители на планината.

Районът е и атрактивна туристическа дестинация, която привлича туристи през цялата година. Само на 10 км от Самоков се намира първият на Балканите курорт Боровец, който отбеляза своята 120 годишнина през 2016 година. Комплексът предлага възможности за практикуване на всички видове зимни спортове, съчетани с високо качество на обслужване, модерни съоръжения и оборудване.

Зима в Боровец

Боровец е алпийски тип курорт, предлагащ прекрасни възможности за всички зимни спортове — алпийски ски, сноуборд, фристайл, фрийрайд, ски бягане и биатлон. Склоновете на Боровец имат постоянна снежна покривка от декември до края на април. Въздухът в курорта е кристално чист. Средната температура през най-студения месец януари е 4.6°C. Всички ски писти са маркирани с табели на латиница и се поддържат в идеално състояние. Те са с различна трудност, подходящи за начинаещи, средно-напреднали и напреднали скиори и сноубордисти.
Ски зоната е разделена на 3 центъра:

– Ски център Ститняково – започва от 1 350 метра надморска височина и достига 1 780 метра.
– Ски център Ястребец – започва от 1 340 метра надморска височина и достига 2 369 метра.
– Ски център Маркуджик – започва от 2 144 метра надморска височина и достига 2 550 метра.

Боровец е разположен на 1300 м надморска височина върху северните склонове на Рила планина, в самото подножие на връх Мусала, най-високия връх на Балканите. Той е лесно достъпен от цялата страна и е само на 70 км от София и на 120 км от Пловдив.

Боровец в цифри:
– Надморска височина на курорта: 1300 м
– Най-висока ски точка: 2560 м
– Лифтове: 15
– Писти: 58 км
– Снежна инсталация: 175 оръдия
– Писти за ски бягане: 35 км
– Съоръжения за биатлон
– Детски парк Борокидс
– Фристайл паркове: 2 + Family Park
– Фрирайд

Боровец е пионер в активното развитие и промотиране на фристайла и всеки сезон радва любителите на този спорт с безброй нови предизвикателства в двата терейн парка – Сноу Парк Бороспорт в горната част на писта “Попангелов” и Промо Парк Бороспорт ски център Ситняково.
В двата терейн парка редовно се провеждат състезания и събития като: Red Bull FRAGMENTS, Air & Jib Challenge, DC Big Spin, национални първенства по слоупстайл и Биг Еър.

Боровец дава възможност да тествате своите умения и да достигнете своя лимит! С всяка изминала година фрирайд ски и сноуборд печелят все повече популярност. В Боровец фрирайд скиори и сноубордисти имат богат избор от терени off-piste в цялата ски зона – в централен Боровец, също и в ски центрове Ястребец и Маркуджик.

Нощното каранe е едно от големите предимства на Боровец, привличащо много запалени скиори и сноубордисти, които могат да се радват на прекрасно заснежените и прясно обработени писти в Боровец от 18:00ч. до 22:00ч. през цялата зима. Осем писти за нощно каране с различна степен на трудност задоволяват изискванията, както на начинаещите, така и на напредналите любители на белите спортове.
Специално обособеният детски парк „Борокидс” е мястото, където децата ще открият чара на ските. Чрез игри децата правят своите първи стъпки, запознават се със ските и свикват бързо с техники и движения, които са основата на по-нататъшното им развитие като скиори.
„Вълшебна“ лента, въртележка, слалом от приказни герои и опитни инструктори могат да накарат за 4-5 дни децата да усвоят техники, които при старите методи биха отнели поне 20 дни. Детският парк се намира в сърцето на курорта, в подножието на писта „Иглика“.

Боровец осигурява отлични условия за провеждането на разнообразни зимни и летни спортни състезания – по ски алпийскии дисциплини, сноуборд, ски бягане, биатлон, планинско ориентиране, планинско колоездене, парапланеризъм. Курортът е двукратен домакин на Световната купа по ски алпийски дисциплини, както и на редица европейски и национални купи. През 2016 г. Боровец посреща елита на алпийските ски при дамите, които мерят сили в дисциплината гигантски слалом в стартовете от календара на Европейската купа.

Боровец оживява и нощем . След ден изпълнен със спортни страсти и емоции следва и вечер пълна с гастрономически удоволствия, музика и танци.
Боровец е любимо място не само за почитателите на ските и сноуборда, но и за любителите на нощния живот. Вечер курортът пулсира с безброй светлини, а вариантите за забавления са много – от уютни ресторанти, предлагащи вкусни местни специалитети, до нощни клубове, барове и дискотеки.

Лято в Самоков и Боровец

Прохладата на летния въздух и спокойствието на вековните гори на Рила създават отлични възможности за отдих и през останалите сезони в годината. На територията на Общината има множество екопътеки и планински маршрути, като голяма част от територията е заета от Национален парк Рила, който притежава уникално богатството на защитени видове от флората и фауната. Любителите на лова и сафаритата могат да се отдадат на своето удоволствие в ловните бази на територията на общината. А почитателите на риболова, водните басейни, плажа и къмпингуването ще предпочетат почивката на яз. „Искър” или язовира в с. Алино. В парковите зони са обособени места за пикник и излети.

Боровец привлича много туристи и в горещите летни дни, когато прохладата на планината е идеална за лятна почивка. Богатата програма от летни предложения за здрав дух и добро настроение на Бороспорт включва забавления, както за семействата с деца, така и за “екстремните” гости на курорта.
Насладете се на многобройните пешеходни турове, които варират от разходка с пикник до покоряване на балканския първенец – връх Мусала.
За най-малките гости на курорта е предвиден открит и закрит детски клуб „Бороленд“. Клубът осигурява уникални условия за игра сред природата на малчуганите от 2 до 10 г., като предлага почасови и целодневни занимания, както и организирането на детски партита.
Наред с възможностите за релакс или просто за приятна разходка сред природата, лятната програма на курорта обещава още много забавления и предизвикателства за тялото и духа: каяк, тандемни парапланерни полети, джип сафари в ловно стопанство „Искър“, off-road маршрути, маунтин байк, конна езда, стрелба с лък и забавления във въжения град „Бороландия“, пейнтбол игри. Каквото и занимание да изберете, ще останете запленени от красотата на гледките и спокойствието сред горатa.

Любителите на екстремното планинско колоездене се радват на най-големия и професионално изграден байк парк у нас.
Създаден през 2010 г., Боровец маунтин байк парк разполага с над 20 км маркирани трасета с различни нива на трудност, подходящи, както за начинаещи, така и за напреднали. Гордостта на парка е трасето за “даунхил”. То е с дължина 2400 м, 440 м денивилация и е oборудвано с множество съоръжения за максимално силно усещане.
Изградено е по утвърдените световни стандарти и е годно за провеждане на състезания от международно и свeтовно ниво. Новото фамилно трасе е подходящо за начинаещи любители на планинското колоездене, включително и за семейства с деца. То е с дължина 14 км, с лека натовареност, като обикаля някои от най-красивите местности в курорта. За преминаването му са нужни около два часа, което го прави много подходящо за семейни разходки. Специално оборудваният лифт “Ситняково експрес”, снабден с куки за окачване на велосипедите, ще ви качи за по-малко от 12 минути до старта на вашето незабравимо приключение.

Комплекс Мальовица, който е разположен в една от най-живописните части на Рила планина допълва възможностите за планински туризъм. Ски и сноуборд през зимата естествено се допълват от скално катерене, планинско бягане и преходи през лятото. Маршрутите в тази част на планината са с по-голяма степен на трудност, а климатът е доста по-суров с по-продължителна зима и снежна покривка, и с по-ниски температури в сравнение с планината около к.к. Боровец. Мальовица омагьосва и привлича като остава в сърцата на големите, опитни планинари за цял живот.
Комплекс “Мальовица” и село Говедарци предлагат добри условия за начинаещи скиори през зимата, а през останалите сезони са отправна точка за планински преходи. Мальовица е малък планински курорт на 1720 м надморска височина и на 27 км от Самоков. Районът предлага много добри условия за зимен отдих: три ски писти, съоръжени с два детски ски-влека и три ски-влека за възрастни, два тип «паничка» и един тип «котва». В полите на връх Мальовица е разположена едноименната хижа Мальовица, изходна точка за излети към върха. От хижата до върха през ледниковата долина води маркирана пътека, част от международния туристически маршрут Е4. От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, хижа Иван Вазов и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир. Мальовица е символ на българския алпинизъм. По труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица се намират едни от най-посещаваните от алпинисти скални стени в България. Северната отвесна стена на Мальовица е висока 124 метра. Първото изкачване на северната стена на Мальовица е на 23 август 1938 г.
Говедарци е китно село на 14 км от Самоков и на 13 км от курорта Мальовица. На около 2 км от селото в подножието на връх Малък Мечит (2535 м) е изградена ски писта с дължина 1,5 км до хижа Мечит. Пистата се обслужва от ски-влек „Помагалски“ с дължина 1300 и детски влек с дължина 250 м.

Спорт и туризъм взаимно се допълват в Самоков. Градът разполага с отлична спортна база, мултифункционална спортна зала с възможност за практикуване на 26 вида спорт и хотелски комплекс към нея, стадион, мотополигон, ролбан, стрелбище. На територията на общината има открити тенис кортове и игрища за футбол и минифутбол, професионален скейт парк с пул секция. За любителите на конния спорт и ездата функционират няколко конни бази. Съществуват добри условия за екстремни спортове като алпинизъм, делтапланеризъм, парапланеризъм и др. За почитателите на планинското колоездене е Боровец маунтин байк парк, който разполага с над 20 км маркирани трасета. Въженият град и ледената пързалка предлагат забавления за малки и големи. Въженият град, разположен в Туристическата градина, Самоков е забавление и предизвикателство за цялото семейство. Двата кръга дават възможност за тестване и надграждане на способностите. Въженият град работи през цялото лято и с удобната си локация на главния път от Самоков към Боровец привлича доста посетители. Ледената пързалка е друга възможност за спорт и през зимата в идеалния център на града, в непосредствена близост до търговката зона. Пързалката е оборудвана с кънки за всякаква възраст и работи целодневно без почивен ден от декември до март.
Селата в Самоков са запазили своята самобитност и автентичен облик, както и характерните за всяко населено място бит, култура и традиции. Тук всеки посетител може да се върне назад във времето към българските корени с автентичния фолклор – песни, носии, с уникалните традиционни ястия, с различните обичаи. Спокойствието на планината е в хармония с домашния уют и чар в къщите за настаняване в селата от региона.
Наличието на термални води в с. Белчин и курорта Белчин бани, с доказани лечебни и профилактични въздействия върху опорно-двигателна система и кожните дерматити, превръщат дестинацията в предпочитано място за спа туризъм и здравен туризъм. На територията има и три басейни с минерална вода и бази със спа центрове.
Наситения спортен и културен календар, множеството спортни събития и традиционни местни фестивали с национално и международно значение създават разнообразие за местното население и посетителите на региона през цялата година.
Фестивалите „ПРАЗНИК НА РИЛСКИЯ ЗЕЛНИК” – месец юни, село Бели Искър, „БОБ ФЕСТ” – месец септември, село Радуил и „ДАР ОТ ПРИРОДАТА” – месец август, село Говедарци се провеждат в селата в общината, които са запазили своята самобитност и автентичен облик, както и характерните за всяко населено място бит, култура и традиции. Всеки участник в тези фестивали може да се върне назад във времето към българските корени с автентичния фолклор – песни, танци, носии, с уникалните традиционни ястия и екологично чиста храна, с различните обичаи. Спокойствието на планината е в хармония с домашния уют и чар в къщите за настаняване в селата от региона.
Фестивалите „МАГИЯТА НА РИЛА ПЛАНИНА” – месец юни, и „БОРОРОК”- месец август се провеждат в курорта Боровец – най-старият и най-голям планински курорт Боровец. Боровец е първият курорт на Балканите с 120-годишна история, традиции и дух в четири сезона. Комплексът предлага възможности за практикуване на всички видове зимни спортове, съчетани с високо качество на обслужване, модерни съоръжения и оборудване. Прохладата на летния въздух и спокойствието на вековните гори на Рила създават отлични възможности за отдих и през останалите сезони в годината. „Магията на Рила планина” е народен събор – празник на българската народна музика, песни и танци, майстори занаятчии, билки, художници, и гости изпълнители . „Боророк” е сцена на рока и едно зареждащо изживяване в уникална обстановка. На сцената излизат известни родни групи, но фестивалът дава възможност за изява на млади български изпълнители и групи.
Фестивалите „РИТЪМЪТ НА ПЛАНИНАТА” – месец септември, „ФЕСТИВАЛ НА СТАРАТА ГРАДСКА ПЕСЕН” и „ТЕАТЪР БЕЗ ГРАНИЦИ” – месец октомври, „НАШЕНСКО ХОРО” – месец ноември се провеждат в Самоков. Младежки фестивал „Ритъмът на планината“ събира на едно място млади певци, артисти и спортисти като участници, разпределени в три зони с увлекателни дейности в центъра на града – зона „Приложни изкуства“ (арт ателиета и инсталации, занаяти), зона „Спорт“ (спортни игри и демонстрации на клубове) и зона „Музика“ (младежки концерт). Фестивалът на Старата градска песен възражда за нов живот очарованието на българската стара градска песен – истински бисер в културното ни наследство. „Театър без граници” е събитие, което утвърждава културните традиции в града и дава възможност за изява на любителските театри като същевременно популяризира българската и чуждестранната драматургия. Основната проява на фестивала „Нашенско хоро” е конкурсът за български народни танци с участие на фолклорни групи от цялата страна.

Фестивалът „ЧАКЪРОВИ ТЪРЖЕСТВА” се провежда на 2 км от град Самоков,в местността „Чакърови поляни” сред вековните гори на Рила планина и бистрите води на река Искър. Празникът е посветен на местния герой за свобода и независимост Чакър войвода и включва исторически възстановки, народни борби, народни песни и хора, курбан.
ПРАЗНИКЪТ НА РИЛА се провежда през месец август на хижа Мусала и води началото си от 1925 година. Красивите склонове на Рила събират хиляди любители на планината от страната и чужбина. По традиция масово се изкачва първенеца на Балканите – връх Мусала, но има и богата програма от игри, песни и музика.
Фестивалите в Самоков и района допринасят за запазването на местните традиции, танци, песни, художествени занаяти и кулинария и представянето им на по-широка аудитория, а именно сред групите участници и посетители както от страната, така и от чужбина. Благодарение на красивата природа, уникалното местоположение,и богатия календар със събития, Самоков и районът са привлекателно място за посещение и почивка през цялата година.