За първи път учени успяха да препрограмират стволовите клетки на 114-годишна жена, най-старият донор до момента.

След първо преобразуване на клетки от нейната кръвна проба в индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC), изследователите са генерирали мезенхимни стволови клетки, които помагат за поддържане и възстановяване на тъкани, като кост, хрущял и мазнини.

„Решихме да отговорим на голям въпрос: Може ли да се препрограмират клетките на толкова възрастен човек?“ казва биологът Евън Снайдер от Института за медицински открития в Санфорд, Бърнам Пребис, в Калифорния.

„Сега показахме, че това може да се направи и имаме ценен инструмент за намиране на гените и други фактори, които забавят процеса на стареене.“

Стволовите клетки позволяват да се изучават болести, като рак, стареене и регенерация, както никога досега.

Най-ценният тип са ембрионалните стволови клетки (ESCs), но тяхното придобиване е свързано с някои етични проблеми и такива клетки могат да бъдат трудни за овладяване.

За щастие, соматични клетки или възрастни стволови клетки могат да бъдат намерени при всеки човек; учените разполагат с технологията да препрограмират генетично тези клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки, които са почти толкова мощни, колкото и ESC.

Досега обаче не се знаеши колко дълго клетките на възрастен човек остават програмируеми по този начин. Докато някои предишни изследвания предполагаха, че по-старите стволови клетки не могат да бъдат препрограмирани, през последните години учените успяха да генерират iPSC от столетници или хора, които живеят повече от 100 години.

В целия свят понастоящем има само 28 души, за които е доказано, че са на възраст над 110 години. Тази уникална популация е трудна за изследване.

Независимо от това, досега изследванията са установили, че хората над 100 годишна възраст не само остаряват по-бавно, но и показват странен имунитет като цяло към хронични заболявания, свързани с възрастта, като болестите на Алцхаймер и Паркинсон, които изглежда нямат много общо с начина на живот.

„Защо остаряват толкова бавно?“ „Сега сме готови да отговорим на този въпрос по начин, по който никой не е го е правил“, казва Снайдер.

За да направи това, екипът препрограмира лимфобласти от трима донори: 114 годишната жена, здрав 43-годишен индивид и 8-годишно дете със заболяване, което причинява бързо стареене.

Клетките на старата жена се трансформират в iPSC също толкова лесно, колкото другите, а теломерите – последователности на „защитна“ ДНК, които седят в краищата на нашите хромозоми и се свиват с напредване на възрастта, също бяха възстановени на по-„младежки нива“.

Има и една особеност, това възстановяване на теломерите не се случва толкова често в по-старите клетки, а само в една трета от времето. Независимо от това, авторите твърдят, че това, което са успели да постигнат, е еквивалентно на връщане на клетъчния часовник от 114-годишна възраст до нулева възраст.

„Тези данни показват, че екстремната възраст не е абсолютна пречка за препрограмиране с възстановяване на дължината на теломерите“, пишат авторите.

Те твърдят, че препрограмирането на донорски клетки от изключително или преждевременно остарели донори е възможно и че, правейки това с ретроспективни проби, биха могли да разширят тази малка група от супер възрастни донори.

Авторите на изследването се надяват, че ще могат да задълбочат проучването си и да разберат как и защо супер възрастните хора живеят толкова дълго и са толкова изключително устойчиви на дегенеративни заболявания. От тези забележителни хора може да се научи много, са убедени учените.

The post Преобразуваха стволови клетки от 114 годишна жена appeared first on Мегавселена.