Ориенталската картина – димящи скари, продължително пиене на сутрешни кафета и следобедни бири, аромат на печени чушки и сладко от смокини, вече не е визитна картичка на Пловдив. Той блесна като топдестинация в престижни световни класации, съобщи “24 часа”.

Реновираните в последните 3-4 г. древни паметници като Античния театър, Римския стадион и Малката базилика се превърнаха в магнит за посетителите. По калдъръма в Стария град всекидневно се разхождат чужденци и се дивят на възрожденската архитектура. Те са туристи от друга класа, оценяващи не мириса на кебапчета и вкуса на бозата, а полъха на историята и артистичната атмосфера.

“Има много причини да опознаете този град, който последните десетилетия шлифоваха. Древните паметници, които са били оставени да събират прах, са превърнати в очарователни музеи, ресторанти и хотели”, пише Lonely Planet, един от най-влиятелните портали за пътувания. Той класира Пловдив като шестия най-добър град в света, който трябва да бъде посетен през 2015 г.

Преди него са Вашингтон, аржентинският Ел Шалтен, италианският Милано, швейцарският Цермат и столицата на Малта – Валета. Няма съмнение, че туристическото издание гледа да освежи дестинациите си, включвайки нови като Пловдив. Но дали поставянето му в топ 10 се дължи само на порива към екзотика? 18 века след Лукиан от Самосата, който възкликна: “Наистина, Херакле, това е най-големият и най-красивият от всички градове.

Отдалеч блести красотата му”, световни медии като “Ню Йорк таймс”, “Форбс” и немския “Хамбургер Абендблат” пишат възторжени репортажи за Пловдив. “Градът ни винаги е привличал чужденците с голямото си културно-историческо наследство, с неповторимата си атмосфера и магнетизъм.

От няколко години той започна да се появява във фокуса на световните медии. “Дейли телеграф” го определи като най-стария жив град в Европа. През 2012 г. “Ню Йорк таймс” излезе с обширен репортаж, озаглавен “Пловдив – римско величие на изток от Италия”.

Преди няколко месеца пък “BBC Травъл” с аудитория от 80 милиона излъчи специален филм за нашия град”, изброява кметът Иван Тотев. Според него тези натрупвания, съчетани с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г., все повече ще го изстрелват нагоре в престижни класации. Тотев отрича общината да хвърля пари в реклама, за да “зарибява” чужди медии.

“Искаше ми се да е така, но нямаме тези бюджети. Признанията, които получаваме, са повече от възможностите ни”, казва той. Според него Пловдив заслужено е нареждан сред градове като столицата на САЩ.

“Свикнали сме да бъдем песимисти, да принизяваме това, което имаме, и да сме с ниско самочувствие. Това не е така. Трудно може да бъде намерен световен аналог на Пловдив. Ние не сме нито Денвър, нито Бостън. Но имаме предимства, които, за съжаление, приемаме като всекидневие”, разсъждава кметът.

На пловдивчани не им прави впечатление, че се разхождат по Римския форум, който е на повече от 2000 г. Приемат за нормално да гледат оперни спектакли и концерти на Античния театър. За тях е естествено да си пият кафето на терасата на Римския стадион, където преди 1750 години са се провеждали прочутите Александрийски игри.

“Но когато си американец или западноевропеец, даваш пари, за да гледаш концерт на такава древна сцена. Стъпваме върху богатства, които се оценяват от чужденците”, коментира Тотев.

За англичанина Фил Кърк, който от 6 г. живее в Пловдив, това е най-хубавият град на света. Когато за първи път го завели на Античния театър, той възкликнал. “Уау! Не е за вярваване! Една невероятна гледка се отвори пред очите ми. За минута-две онемях”, пише той в книгата си “Приключенията на един англичанин в България”.

Когато човек за първи път стъпи в Пловдив, се влюбва в него завинаги. Ансамбълът от сгради по Главната улица може да бъде сравнен с пешеходната зона на Виена. В австрийската столица има дворци на Хабсбургите, а в Пловдив – огромно римско наследство.

И не само. Възрожденските къщи в Стария град са на повече от 200 г. Техните стилове съчетават архитектурата на Изтока и Запада. Обзавеждането им е набавяно от Париж и Виена.

Отскоро кв. “Капана” – живописно място в центъра, е пространство за творчески индустрии. Тесни улици, ресторанти, открити сцени създават неповторимо настроение.
“Това другаде го няма”, категоричен е кметът. Представата на гостите за Пловдив ще е непълна, ако не посетят музеите.

Археологическият съдържа в колекцията си над 300 000 шедьовъра от праистория, тракийска култура и Средновековие. Тук са богатствата на Филипопол и бляскавите златни съкровища, открити от проф. Богдан Филов. Мозайките в раннохристиянската базилика нямат аналог.

Когато човек се нагледа на толкова история, е хубаво да се отпусне в някоя от неповторимите кръчми. Кухнята, която предлагат, е типична за град с много етноси – арменски, турски, гръцки и български гозби.

Естественият декор привлича много световни звезди да се снимат във филми именно в Пловдив. Орнела Мути, Катрин Деньов и Емир Кустурица са минали оттук. Сега и Жерар Депардийо.

Фил Кърк: Изоставих родния Нотингам, избрах Филипопол

56-годишният Фил Кърк се влюбва от пръв поглед в Пловдив и вече шеста година живее в него. Родом е от Нотингам, където 12 г. оглавявал лаборатория на пивоварна. През 2006 г. си купил апартамент в Свети Влас.

“Не знаех нищо за България. По време на почивката си срещнах моята бъдеща съпруга Тони, която е пловдивчанка. Тя ме покани да посетя Пловдив за уикенд”, разказва Кърк. Пристигнал с автобус от Слънчев бряг, било петък вечерта. “Бързо, има концерт на Античния театър”, казала му Тони и от автогарата го повела към древната сцена. Фил бил зашеметен.

“Никога в живота си не бях виждал подобен театър. Онемях”, спомня си той. После приятелката му го завела в Бачково, Пампорово и англичанинът бил окончателно сразен.
“Бях категоричен, че оставам в Пловдив. Жив град, с неповторима атмосфера и много история”, изброява чужденецът, който е бивш барабанист. Имал брат близнак Антъни, който 6 пъти досега е идвал в Пловдив.

“Непрекъснато казвам на свои приятели в Англия: “Елате и вижте един прекрасен град.” Има друго очарование и настроение. Във Виена е красиво, но хората там са студени, без усмивки. А пловдивчани са топли и гостоприемни.”

Източник: trafficnews