‘Държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира процеса на африканска чума по свинете и това е отговорност на правителството“, това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, съобщи „Фокус“.

“Не бива да забравяме, че 1999 г. – 2000 г. Иван Костов продаде всички екарисажи. България остана без какъвто и да е инструмент за ефективно ликвидиране възможността за рапространявена на този тип заболяване“, посочи още Петков.

“Основната вина от престъпни действия, политически и управленски е на Иван Костов и неговото правителство. Миналата година ние предложихме държавата в лицето на МЗХГ и ловно рибарския съюз и ловно-рибарските дружини да набележат конкретни мерки за ограничаване на популацията сред дивите прасета. Искаме да знаем оценката на правителството за това безотговорно бездействие“, подчерта Петков.

Той обърна внимание, че първото правителство на Борисов е ликвидирало националната ветеринарномедицинска служба. Лидерът на АБВ посочи, че никакви действия не са приети за възстановяването й.

“В момента изискването във всяка община да има ветеринарен лекар, далеч не се спазва. Държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира процеса и това е отговорност на правителството“, каза Петков. 

Според Петков да се хвърли цялата отговорност върху БАБХ няма да е коректно.

https://www.novinite.bg/articles/178846/Petkov-Darjavata-nyama-vlastovi-resurs-i-potencial-da-kontrolira-afrikanskata-chuma-po-svinete