Във вчерашния ден, в който огнището на заразата с коронавирус – китайският град Ухан, за пръв път не регистрира нито един нов заразен, Италия задмина Китай по смъртни случаи от заболяването. 3405 са вече жертвите на Апенините, с около 150 повече от Китай, а заразените са 41 035. Италианските медицински органи са провели проучване, според което 99 процента от жертвите са имали едно или няколко съпътстващи заболявания. Само 0.8 процента от починалите не са имали предишни здравословни проблеми. 48.5 процента от жертвите са имали три или повече съпътстващи заболявания, преди да бъдат диагностицирани с коронавируса. 25.6 процента са били с две болести, а 25.1 – с една.

Най-честата от тези съпътсващи болести е високо кръвно налягане, с каквото са били 76.1 процента от починалите. 35.5 процента са имали диабет, а 33 процента – исхемична болест на сърцето. 24.5 процента са страдали от предсърдно мъждене. По-редки случаи е имало на деменция и заболявания на черния дроб. Изследването също така е установило, че средната възраст на жертвите в Италия е 79.5 години. Това напълно потвърждава тезата, че възрастните хора със здравословни проблеми са най-уязвими.

https://www.novinite.bg/articles/187042/Pandemiyata-ot-koronavirusa-99-procenta-ot-jertvite-v-Italiya-sa-stradali-ot-drugi-bolesti