Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема нови мерки във връзка с ограничаването на заразата с Африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщи пред БНТ Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ към агенцията. Приоритет в момента е дезинфекцията в засегнатите свинекомплекси, но най-важното в борбата със заболяването са мерките за биосигурност, категорична е Митева.

„БАБХ от вчера предприема нови мерки – влизане на ежедневен официален контрол в свинекомплексите на територията на цялата страна, като целта е да се съблюдава изпълняването на мерките за биосигурност. Самите официални лекари ще вземат и ще изпращат проби, докато не докажем, че всяка от тези ферми е свободна от АЧС. Във всяка ферма ще има определен официален лекар, който няма да посещава други обекти. Освен това, в кланиците ще бъде наложена дезинфекция“, допълни Митева.

По нейните думи отглеждането на животни без мерки за биосигурност е абсолютно неприемливо и е риск.

Представителката на БАБХ заяви категорично, че се предвижда промяна в законодателството, която ще окаже какви мерки трябва да бъдат предприемани в личните стопанства тип заден двор. Компенсацията на животни също се изпълнява спрямо законодателството.

За Африканската чума по свинете няма ваксина, няма лечение и единственото в борбата с това заболяване, са мерките за биосигурност.

https://www.novinite.bg/articles/184465/Ot-BABH-shte-sledyat-individualno-za-biosigurnostta-vav-vsyaka-svineferma