72 часа арест за министъра на околната среда и водите Нено Димов. Спецпрокуратурата му е повдигнала обвинение за умишлена безстопанственост. По данни от разследването, макар да е бил информиран многократно за намаляващия обем вода в язовир „Студена“, той не е разпоредил към „Стомана индъстри“ и „Топлофикация“- Перник, да се подава по-малко количество вода.

Това стана ясно по време на брифинг във връзка с проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите. В него участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Във вчерашния ден пристъпихме към реализация на досъдебно производство, касаещо водната кризата в Перник. Бяха извършени много процесуално-следствени действия за установяване на виновните лица за нея”. Това заяви административният ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров.

„В хода на разследванеото е установено, че водният ресурс на язовир „Студена” значително е намалял до „мъртъв обем” на язовира, при който не може да бъде осъществявано водоподаването”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Язовир „Студена” е държавна собственост и се управлява от МОСВ. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало Общината, както и министерството. Министърът е този, който ежемесечно е управлявал графика”, каза още тя.

„Установено е, че министърът, в разрез със закона за водите, е разрешавал ползването на водните ресурси на определени дружества. Според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения. Той е издавал разрешителни за промишлени използвания на водните ресурси на язовир „Студена”. По този начин той е довел до значителни щети, което пък е довело до намаляване на питейната вода за жителите на град Перник”, посочи Сийка Милева.

„Наказателното производство е образувано преди месец. Предмет на проверка са и всички действия по ремонта на язовирната стена на язовир „Студена”. Изследва се цялата деятелност на всички длъжностни лица от ВиК дружеството. 50% от него се държат от лица от МРРБ. На този етап от събраните доказателства считаме, че има престъпно деяние – умишлена безстопанственост. Наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Министърът на околната среда и водите умишлено е разрешавал тази дейност”, категоричен бе наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„На този етап събраните доказателства не са категорични и не може да се направи извод дали е извършено престъпление. Към днешна дата в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършеното престъпление – умишлена безстопанственост. Министърът, за посочения период от време, е продължавал да подава едни и същи количества към дружествата”, заяви още той.

„Министърът, за посочения период от време, е продължавал да подава едни и същи количества към дружествата. Той има правомощие и задължение да измени графика и дори да прекрати разрешителните за водоползване при нужда. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако министърът беше изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал този обем, към момента язовирът щеше да има над 7 млн. кубика вода и нямаше да се стигне до воден режим в града”, каза още Кънев.

„На този етап доказателства са достатъчни, за да се направи основно предположение за обвинението, което посочих. Постановил съм 72 часа арест за лицето Нено Димов. Налице е опасност да извърши друго престъпление или да повлияе на разследването и събирането на данни”, посочи наблюдаващият прокурор.

Той допълни, че към утрешна дата ще направи решение за постоянно задържане под стража за лицето Нено Димов.

„Тъй като подаването на питейна вода е дейност, която е от национална сигурност, с мои заповеди са разпоредени проверки на всички ВиК дружества в страната. Това не са акции, това са проверки. Ако бъдат открити нарушения и данни за престъпления ще докладваме на съответните прокуратури”, заяви на брифинга главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Това е ситуацията. Ако има нови акции и операции ще ви уведомим. Да не всяваме паника, това е доста тежък проблем. Ще направим всичко възможно да се стигне докрай и да предотвратим такива ситуации в страната”, каза още той.

„Ако си спомняте още на 26-ти в Перник ви казаха, че ще направим всичко възможно поне да стигнем до виновниците за водната криза в Перник. Тогава не беше момента да кажем какво знаем. Това не е краят, това е началото. Нашата работа продължава. Проверките продължават не само в Перник. Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни. Правим всичко възможно да предотвратим подобно нещо в други области в страната”, категоричен бе той.

https://www.novinite.bg/articles/184490/Obvinyavat-Neno-Dimov-v-umishlena-bezstopanstvenost