Властите в щатите Илинойс, Калифорния и Ню Йорк издадоха нареждания за стоене у дома, освен ако няма належаща работа навън.

Драматичният скок при затягане на мерките за справяне с пандемията засяга над 70 милиона американци, включително живеещите в най-големите градове в страната – Ню Йорк, Лос Анджелис, както и Чикаго, където е най-голямата българска общност в САЩ, предаде БГНЕС.

В Чикаго мярката влиза в сила в събота вечер и е валидна до 7 април. Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкър заяви: “За да избегнем загубата на потенциално десетки хиляди човешки живота, ние трябва задействаме моментално заповед за оставане по домовете.”

По време на действието на ограничителните мерки хората ще имат право да се придвижват до магазини за хранителни стоки, до бензиностанцията или ако се налага – до работа. Властите уточняват, че това не е военно положение.

В петък Илинойс присъедини към нарастващия брой щати с подобни мерки за забавяне разпространението на вируса при очакван рязък скок в броя на случаите.

Междувременно, за облекчаване тежестта върху гражданите федералните власти удължиха срока за подаване на данъчните декларации от 15 април на 15 юли.

Според в. „Вашингтон Поуст” потвърдените случаи на КОВИД-19 в САЩ са над 18 000, а починалите са 203. Най-много са потвърдените случаи в щата Ню Йорк – над 8000.

https://www.novinite.bg/articles/187078/Nyakoi-shtati-zatyagat-merkite-sreshtu-koronavirusa