Нов случай на африканска чума по свинете е регистриран при диво прасе в силистренското село Осен. Това стана ясно на състоялото се днес в Областната администрация в Силистра заседание на Областната епизоотична комисия, съобщи БТА.

Продължава евтанизирането на свине в Силистренска област заради африканската чума на свинете в района. По данни на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра до петък на територията на свинекомплекса в с. Попина трябва да приключат всички дейности заради установената там африканска чума по свинете. Евтанизирани са и са загробени 22 095 прасета. Ще бъде загробен и фуражът, специализирана фирма ще унищожи лекарства в комплекса. Предстои дезинфекция.

В свинекомплекса в с. Ветрен са евтанизирани 3 907 свине. Остава да бъдат евтанзирани още около 4000 животни. Очаква се дейностите да приключат до неделя.

В двайсет километровата зона в общините Силистра, Ситово и Главиница предстои евтанизиране на нерегистрираните прасета. В така наречения „заден двор“ са останали за доброволно евтанизиране 151 прасета. В екарисаж са изпратени и 300 килограма конфискувани хранителни продукти от животински произход.

https://www.novinite.bg/articles/178937/Nov-sluchaj-na-afrikanska-chuma-e-registriran-v-silistrenskoto-selo-Osen