„Стефан Данаилов не е само учител, Мастер. Той е легенда и ще остане българска легенда. Беше удоволствие да го гледаш – той можеше да играе и красавецът, и грозникът, и интелектуалецът, и простакът“. Това сподели  актьорът Димитър Маринов.

„Аз имам много особено отношение към него още от дете, защото той е представител на 5 генерации – не само актьори, зрители и поколения. Това е човекът, който беше идолът, българският Ален Делон. Ние в актьорската гилдия се шегуваме, че Господ на едни актьори дава красота и по-малко талант, на други – грозота и повече талант. Това според мен е единственият български актьор, на когото Господ е дал и двете, и то в повече. За да станеш Мастер, то не идва от това как те наричат, то е нещо, когато е заслужено“, каза още актьорът пред БНТ.

„88-а година, когато взимаше първия си клас, аз кандидатствах при него, стигнах до последния кръг и той ме скъса. Малко по-късно аз играех във Видинския театър и когато той гостува на Сатиричния в София с пиесата Декамерон, в която играех главна роля, на този спектакъл присъстваше той и нашата обща преподавателка, която ни подготви по актьорско майсторство. Когато свърши спектакълът, тя го попита защо ме е скъсал, той ме прегърна през рамо и каза: Защото няма на какво да го науча, аз искам да играя с него“, каза Маринов.

Той допълни, че въпреки че са имали коренно противоположни разбирания за политика, това е бил единственият човек, който „не се е пребоядисал“, останал е верен на истината, на вярата си. „А за мен това е достойно за уважение“, допълни Маринов.

 

https://www.novinite.bg/articles/182979/Nositelyat-na-Oskar-Dimitar-Marinov-Stefan-Danailov-be-balgarskiya-Alen-Delon