Инж. Генади Събков в АК „Калето“

Привлекателна туристическа дестинация, с традиции в сферата на културата и спорта
инж. Генади Събков, кмет на община Мездра, носител на Национален златен приз „Човешки ресурси“, присъден от фондация „Човешките ресурси и евроинтеграцията“ и редакционната колегия на списание „Човешки ресурси“.

Господин Събков какво се промени в Община Мездра откакто поехте управлението на 11.11.2015 г.?
„Съдбата и предците ни са избрали изключително място за свой дом. Природните дадености, съчетани с ж.п. възел и транспортен коридор дават стратегическо предимство на гражданите на Мездра. За всички нас е важно да оценим това, което имаме и да го използваме по най-добрия начин. Всички усилия за поддържане и развитие на инфраструктурата в общината биха били излишни и безполезни, ако не са съобразени с желанията и възможностите на хората. Затова във фокуса на всички общински политики е човекът. Да бъдем запознати с проблемите, тревогите и очакванията на хората е наше основно задължение, а да търсим и намираме верните решения е голямата ни отговорност.“


По какъв начин Община Мездра създава условия за развлечения на младите хора и привлича туристи?
От 28.04.2017 г., Община Мездра осигури свободна зона за достъп до интернет. Тя покрива площад „България“ – от ОУ „Христо Ботев“ до ж.п. гара Мездра. Живеем в информационен свят, което означава, че трябва да дадем бърз, надежден и най-вече безплатен начин хората на Мездра да използват ресурсите на Интернет.

Стремим се да преплитаме дългогодишните традиции на културния живот в Мездра с предизвикателствата на новото време.
Досега община Мездра вложи над 80 хиляди лева в организиране на културни събития и фестивали. Проведохме успешно поредните Майски празници на културата, Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура „Калето Мездра 2017“ бе посетен от над 4000 гости, организирахме със собствени средства фестивала „Магията на Мездра“, доставихме много положителни емоции на участници и гости на фолклорния фестивал „Де е Българското“. Не пропуснахме да отбележим по подходящ начин нито един национален празник. По впечатляващ начин организирахме и проведохме тържеството на 24 май. Намерихме и възможност да стимулираме финансово талантливите и успели деца на общината. Подпомогнахме тържествата в населените места от общината чрез предоставяне по 500 лв. на кметовете за организационни дейности.
През 2016г. за пръв път отбелязахме тържествено 17 септември – Денят на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов. Празникът дълго ще се помни, а усмивките по лицата и пламъкът в очите на стотиците участници и гости са достатъчна награда за положените огромни усилия от организаторите.
С дарения и собствени средства ремонтирахме основно паметника на Св.Георги Победоносец и така запазихме един важен символ и източник на гордост и самочувствие за всички нас.

Превръща ли се община Мездра в привлекателна туристическа дестинация?
Определено. Поддържането на Археологически комплекс „Калето“ в перфектен вид и подобряването на организацията на работа на обекта са най-важните стъпки в тази посока. През периода там се проведоха над 20 изложби, фестивали, празници, тържества и концерти. Наред с традиционните: фестивал на средновековните традиции, бит и култура и Дионисиеви празници, организирахме етнографска изложба, спускане с въжен тролей до другия бряг на р.Искър, а крепостните стени и всички присъствали дълго ще пазят в себе си невероятното усещане от изпълнението на цигуларя Маестро Мартин Пантелеев.
АК „Калето“ се превърна в естествен културен център и предпочитано място за сватбени тържества, фотосесии или просто за почивка и отмора. Регистрираните повече от 8000 посещения на хора и много медии са гаранция за нарастващия му туристически потенциал. Направените археологически разкопки и намерените тази година артефакти засилват въображението и интереса към комплекса. Ще се стремим да обогатяваме, както инфраструктурата, така и услугите, които комплекса предлага, за да може всеки дошъл веднъж на „Калето“ да се превърне в негов посланик. Наскоро стартирахме услугата „Стрелба с лък“ и отзивите от нея са чудесни. Съумяхме да балансираме формулата на успеха по най-добрия начин.

www.mezdra.bg