Протестиращите майки на деца с увреждания възнамеряват да заведат дело срещу президента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Те вече се консултират с адвокати. Причината за това станаха думите му по време на срещата в Министерския съвет относно Закона за личната помощ за хората с увреждания – престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се, засрамете се!

Мъчно ми е да гледам тези деца се употребяват за политически цели, каза по-късно Димитър Манолов и се извини, но не на всички.

„Ако съм засегнал, защото наистина там има нормални и свестни хора, които очевидно гледайки това са ме разбрали криво, аз им поднасям извиненията си, защото имаше и ненормални хора между тях, с ненормални емоции”, посочи Манолов.

„Нас не ни интересува политически кой ще ни подкрепи. Ние искаме работещ закон за нашите деца, защото това е залогът – животът на нашите деца”, категорична е Ива Славкова, майка на дете с увреждания пред Би Ти Ви.

Искра Лазарова и днес е със сина си до палатката. Александър е с детска церебрална парализа и епилепсия „Аз няма да го прибера, не го разхождам, никой не ми плаща, за да съм тук”, изтъкна майката. 12-годишната Алекс е със същите диагнози като сина на Искра. Момичето е отново с майка си при протестната палатка в Добрич. Другата коментирана тема е липсата на подкрепа към закона от национално представените организации.

„Лично аз за тях научих миналата година. Никой никога не ме е потърсил, за да ми каже, че може да помогне нещо за моето дете”, подчерта Стела Илиева, майка на дете с увреждане.

Майките на деца с увреждания обсъждат и нови форми на протест. Палатките в София, Варна, Бургас и Добрич обаче обаче остават.

pik.bg