Археологическият обект се намира в най-западната част на Севлиевската планина. След десетилетия системни проучвания, всеки посетител може да види един своеобразен музей на открито. „Ранновизантийската и средновековна крепост Хоталич” е един от най-добре експонираните археологически обекти в България, който през 1994 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.
Археологическите проучвания показват, че още по времето на Източно Римската империя е съществувала мощна крепост. Стратезите й са оценили местоположението като изключително важно за защитата на подстъпите към проходите в централната част на планината Хемус. По-късно през X в. българите изграждат на това място голям град, състоящ се от крепост и четири обособени квартали, обградени от каменни стени, като във всеки от тях има по една по– голяма жилищна сграда. Крепостта е разположена на площ от 15 дка крепостни стени, пет крепостни порти, отбранителни кули, болярската църква и болярското жилище. Във външния град на площ от около 50 дка са разкрити почти сто жилищни и стопански постройки, три църкви и отбранителни зидове. В експозицията “Археология” на Историческия музей в Севлиево, Хоталич е представен с богат снимков и веществен материал.

От 21 до 23 юли 2017 г. в крепостта се проведе първия национален рок фестивал „Хоталич“. Програмата бе впечатляваща с участието на най-добрите български рок банди.
Всяко лято Националният рок-фест „Хоталич“ ще събира изпълнители и рокаджии от близо и далеч
Три поредни вечери, преди залез, средновековният град-крепост „Хоталич“ оживяваше, приютявайки хилядите фенове на Първия национален рок фест. С огромния интерес, който събитието предизвика, както и с перфектната му организация и кристален звук, Севлиево по категоричен начин заяви, че е новата рок-столица на България.

д-р Иван Иванов, кмет на община Севлиево

Кметът на общината д-р Иван Иванов, който се оказа заклет фен на AC/DC, откри рок феста с нескрито вълнение и с твърдото намерение рокът да пребъде в новата рок-столица на България! „Днес аз съм един от най-щастливите хора. Този фестивал ще стане традиционен и всяка година на това място ще събираме български и чуждестранни групи. Очаквайте само най-доброто!“, категоричен беше той. Кметът благодари на всички, които са направили събитието възможно и по-специално на Деян Златев, Иван Райков и Цанко Цанков за идеята, и пожела успех на групите, а на феновете – приятно изживяване и незабравими спомени от „Хоталич“.

В трите вечери на фестивала меломаните пяха култовите парчета на българския и световния рок заедно с Б.Т.Р. и Васко Кръпката, РЕНЕГАТ, Little big band, Cherry jam, No limit, а наелектризиращото шоу на D2 със сигурност ще се помни дълго. Грандиозният финал беше запазен за TOTO tribute band, които изпълниха вечните класики на легендарната група.

От първия до последния момент на рок феста, любителите на обектива се стараеха да запечатат невероятната атмосфера, запомнящите се моменти от шоуто и уникалността на древната крепост Хоталич, за да се включат с най-добрите кадри в обявения от Община Севлиево фотоконкурс „СЕВЛИЕВО РОК“.

Организаторите на фестивала се погрижиха да има за всеки по нещо. Под големите шатри на входа на историческата забележителност, се предлагаха разхлаждащи напитки, бира и мезета, а къмпинг зоната се пръскаше по шевовете от желаещи да останат за цялото събитие.
С огромния интерес, който събитието предизвика, както и с перфектната му организация и кристален звук, Севлиево по категоричен начин заяви, че е новата рок- столица на България.

www.sevlievo.bg