Министърът на спорта Красен Кралев споделя, че София е поканена лично от Томас Бах, президента на МОК, да се кандидатира за домакин на младежките зимни олимпийски игри.

Според министъра, столичани няма да имат нищо против Витоша да се обнови и да може да предлага съвременни условия за зимен спорт. Той сподели пред БНТ, че са напълно неоснователни твърденията, че ще бъде допуснато строителство извън наличните съоръжения и писти, цитира Столица.бг

За да може да се предприеме каквато и да било промяна на Витоша, трябва да се промени планът за управление на Витоша. Едва тогава компанията – собственик на съоръженията може да предприеме някаква инвестиция. Кралев смята, че корекцията в закона ще бъде направена съвсем скоро. СОС също трябва да подкрепят промяната, за да бъдат решени всички проблеми на Витоша.

Кралев е категоричен, че страната ни има стабилно лоби в МОК и шансовете за домакинство са големи. Решението за домакинството трябва да се вземе от изпълнителното бюро, където подкрепата за България е много силна.

Министър Кралев каза, че бюджетът за домакинството е в границите на около 40 млн.лв. Ако това се случи, се планира на Витоша да се провеждат състезанията в алпийски ски, състезанията на закрито – в столичната „Арена Армеец“ и Зимния дворец, който бе ремонтиран наскоро. За биатлон, ски бягания и ски скокове ще се подготви Банско.

https://www.novinite.bg/articles/166938/Kralev-nastoyava-Vitosha-da-stane-udobna-za-zimni-sportove