Боян Петров не е тръгнал да покорява връх Шиша Пангма, за да умира. За съжаление, чудо трябва да стане, за да е още жив. Това каза пред БГНЕС професионалният катерач Костас Канидис, стъпвал на Броуд Пик (8047 м). Алпинистът от Стара Загора на два пъти е участник в гръцки експедиции за изкачване на първенеца на света – Еверест, от север, съобщи Нова тв.

На такава височина човек може да издържи максимум 30-35 часа, без храна и течности. Това е зоната на смъртта, каза алпинистът. За мен нещастието е, че е направена грешна стъпка. Боян толкова лесно няма да се предаде дори в лошо време. Склоновете на Шиша Пангма са много стръмни и съм сигурен, че той не е седнал на едно место да чака, каза още алпинистът.

Според катерача има някаква логика в това Боян да не е взел сателитния си телефон, тъй като е обявил напълно самостоятелно изкачване.

“Боян Петров не е тръгнал, за да умира. Той безразсъдно няма да тръгне. Явно рязкото влошаване на времето му е изиграло лоша шега”, каза още Канидис, който сподели, че е разговарял с Боян в Банско, преди да тръгне за Хималаите, за това, че понякога се давят най-добрите плувци. Тогава Боян го е уверил, че подхожда внимателно към върховете.

Източник: Petel