Двамата лидери на Венецуела, които си съперничат, Николас Мадуро и Хуан Гуайдо, призовават своите поддръжници да излязат на демонстрации в събота по улиците на страната, потопена в хаос след безпрецедентното прекъсване на електрозахранването, за което те двамата носят взаимна отговорност, предаде БГНЕС.

Работният ден е прекратен, полети са отменени, болниците не работят, грабежи, пустеещи улици: от четвъртък 16:50 местно време (20:50 GMT), Венецуела е парализирана поради липса на електричество, пише на своята страница френският „Льо Поан“. Прекъсването засяга Каракас и почти всичките 23 щата в страната, които в петък се подготвяха за втора нощ на тъмно, с малко храна, без комуникации, със затворени магазини.

Електричеството бе частично възстановено в петък следобед в някои райони на Каракас, преди отново да бъде прекъснато.

Прекъснато е водоснабдяването в сградите, осигурявано от електрически помпи, както и телефонната и интернет мрежа, която остава много нестабилна.

Болниците са в драматична ситуация: тези, които са оборудвани с генератори, се ограничават само до спешни случаи.

Извън главната морга на Каракас въздухът е пропит от силна миризма на гниене: студените стаи са престанали да работят. Семействата очакват останките на любимия си човек. “Не можем да приемем повече трупове”, казва служител, пожелал анонимност.

На международното летище, което обслужва Каракас, стотици хора, много от които с малки деца, се надяват на бързо възобновяване на полетите. “Ние сме тук от вчера, без да ядем и без тоалетни, защото са затворени”, казва Мария, придружена от двете си деца на възраст 8 и 13 години.

Икономиката на Венецуела, вече твърде крехка, също е засегната: жителите не могат да изтеглят пари от банкоматите, а банките остават затворени. В тази страна, където инфлацията е извън контрол, паричните средства са оскъдни, а електронните транзакции, прекратени в петък, са невъзможни, включително за ежедневни покупки като хляб.

“Доказателства” срещу Вашингтон

“Призовавам всички венецуелски граждани да излязат по улиците срещу узурпаторския, корумпиран и некомпетентен режим, който е потопил страната ни в тъмнина”, призова в „Туитър“ Хуан Гуайдо, временният президент на опозицията. признат от петдесет държави.

На свой ред, Николас Мадуро също мобилизира своите поддръжници преди няколко дни, за да протестират срещу “империализма”. Правителството, което е под натиск от седмици, осъжда “империалистическата война срещу електричеството”.

Министърът на отбраната Владимир Падрино описа аварията като “умишлена агресия” от страна на САЩ.

Мадуро обвини Вашингтон. “Войната срещу електроснабдяването, обявена и ръководена от американския империализъм срещу нашия народ, ще бъде победена. Нищо и никой не може да победи хората на Боливар и Чавес. Патриотите се обединяват!”, написа той в „Туитър“.

Венецуелското правителство обяви в петък, че ще предостави на ООН “доказателства” за отговорността на Вашингтон за мащабната авария с прекъсване на тока. Тази информация ще бъде предадена на делегация на Върховния комисариат на ООН за правата на човека, която се очаква след няколко дни в Каракас, заяви министърът на комуникациите Хорхе Родригес.

Причината за аварията все още не е известена. Експертите обвиняват социалистическото правителство, че не е инвестирало в поддържка на инфраструктурата, докато икономическата криза се разраства. 

https://www.novinite.bg/articles/172130/Guajdo-i-Maduro-zovat-poddrajnicite-si-da-izlyazat-na-ulicata