Имения, обзавеждане и коли за милиони, както и много пепел минават през бляскавия живот на семейство Баневи за последните 10 г. Имената им изплуваха в едно от най-големите журналистически разследвания “Панама пейпърс”, а имотите и колите им бяха опожарявани многократно.

Николай и Евгения Баневи сключват брак през 2006 г., като на сватбата им специален гост е Джо Кокър. Двойката много харесва американския певец, защото двамата се запознават на негова песен и дори поддържат приятелски отношения с него. Това е третият брак за 59-годишния бизнесмен.

През 2005 г. година от рак умира втората му съпруга – поетесата Дочка Банева. От нея има син – Николай-младши, а от първия си брак – с Красимира, има дъщеря на име Мария.

Връзката на Евгения и Николай Баневи започва през 2000 г., докато тя е негова секретарка, а по-късно след брака им става съдружник във всичките му фирми.

Имат общо 5

деца, като 3

са от техния брак

Николай Банев е родом от Любимец. Син е на най-младия активен борец против фашизма в Хасково Йордан Банев.

В ученическите и студентските си години изгражда кариера в Комсомола. Заема длъжности в различни обществени организации и движения.

 

За сватбата на първата си дъщеря Мария Банев подарява двуместно порше.

В началото на 90-те Николай Банев основава една от първите частни фирми в България. Тя извършва охранителна дейност в Хасково. По-късно участва в масовата приватизация. Чрез инвестиционния си фонд “АКБ Форес” става собственик на десетки предприятия в България.

През 1999 г. бизнесменът купува красивото ваканционно селище Русалка за 2,01 млн. долара. През 2011 г. там Банев омъжва първата си дъщеря Мария. На пищната сватба с множество чуждестранни гости пеят Васил Найденов и Силвия Кацарова. Тогава

Баневи подаряват

на младото

семейство

двуместно

порше,

а на зетя Живко, който е стоматолог – помещение за кабинет в столицата.

Луксът силно присъства в живота на Баневи. Това личи от имението им в столичния квартал “Бояна”. То разполага със собствена хеликоптерна площадка, а от входа му се издига голям мраморен фонтан. Големите просторни тераси не остават незабелязани дори и зад 3-метровите огради, които опасват къщата и задния двор, граничещ с горите на Витоша. Просторната всекидневна е покрита с оникс, а стените – с бял мрамор. На тях стоят закачени картини на Владимир Димитров-Майстора. Част от този лукс обаче изгаря преди 2 години.

Щетите са за над 1 млн. лв. Палежът се случва в късните часове на нощта. Тогава фамилията е по работа в курортния комплекс Русалка. Извършителите остават неразкрити, но 5 дни преди палежа Евгения Банева получава обаждане, в което мъжки глас я заплашва, че ще се наложи да си купуват нови мебели, ако не му плати 500 000 евро.

 

Банева се качва на любимия на съпруга си 10-годишен майбах.

4 месеца след палежа на имението изгаря голяма част от луксозния автопарк на Баневи. 7 от колите са изпепелени, като сред тях са мерцедес, порше, ягуар и любимият на бизнесмена 10-годишен майбах, като само той струва близо 300 000 евро. Абсурдното е, че

застраховката на

майбаха изтича

точно 3 часа

преди да изгори

Кратка хронология на пожарите показва, че в рамките на 2 години в пламъци са били погълнати една от къщите и един от ресторантите на Баневи в курорта Русалка. Засегнат е и един от апартаментите на семейството на столичния булевард “Витоша”. Там се намира и офисът на туристическата им фирма. През 2015 г. посред бял ден той е нападнат с пиратки. За щастие, няма пострадали, а за атаката е задържан професионалният ММА боец Бранко Бабачев.

През 2003 г. Николай Банев става собственик на старозагорския футболен клуб “Берое”. Две години по-късно нивото на отбора е критично и феновете започват скандирания срещу собственика. Така постепенно се стига до спиране на заплатите на футболистите. През 2007 г. Банев се отказва от отбора.

Баневи се опитват да започнат съвместен бизнес с друго известно семейство – Арабаджиеви, които все още се издирват от Интерпол. Заедно

придобиват

частен самолет

като опитите им са да предлагат въздушен транспорт на богати българи.

Николай и Евгения Баневи направиха опит да влязат и в политиката. През 2016 г. бизнесменът се кандидатира за президент и събра 4196 гласа, или 0,11% от вота. Евгения Банева присъства в бюлетините за избор на евродепутати. Тя беше независим кандидат и остана на последно място в листата с 0,2% от гласовете.

 

Триметрови огради пазят имението им в столичния квартал “Бояна”.

 

 

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: 24 часа