Да, и това е основната причина, поради която в тази статия ние ще говорим за инсулти, най-често срещаните предупредителни знаци и как да се предпазите.

Първо, трябва да знаете, че има 2 основни вида инсулти: исхемичен и хеморагичен. Исхемични инсулти са по-чести и са причинени от стесняване или блокиране на артериите на мозъка, което води до силно намален приток на кръв. Хеморагични удари са по-редки и са причинени от кървене в мозъка.

Мога ли да ви задам един прост въпрос – знаете ли какво е инсулт? Е, инсултът е заболяване, което засяга артериите, водещи до и в мозъка.

Инсулт се случва, когато някой кръвоносен съд, който пренася кислород и хранителни вещества към мозъка е блокиран от съсирек или или разкъсване. Когато това се случи, част от мозъка не може да получи кръвта (и кислорода) от които се нуждае, така че и мозъчните клетки умират. А сега е най-вероятно да се запитате – какви са последиците от инсулт? Мозъкът е изключително сложен орган, който управлява различни функции на тялото. Ако настъпи инсулт и притока на кръв не може да достигне района, който контролира определена функция на тялото, тя няма да работи както трябва.

Това е изключително важно, за да се идентифицират предупредителните признаци на инсулта и да се потърси лекарска помощ възможно най-скоро, за да се намали риска от сериозно увреждане на мозъка. Това може да помогне за понижаване на риска от смърт или инвалидност и да подобри шансовете ви за възстановяване. Медицинските експерти казват, че признаците и симптомите могат да варират при хората, в зависимост от вида на инсулт, частта от мозъка, която е засегната и степента на увреждане. Но всички те са склонни да започнат изведнъж.

Най-честите симптоми Хълцане. Изпадане в безсъзнание Замаяност или слабост. Болка. Проблеми с дишането. Халюцинации. Епилептични пристъпи. Временната загуба на зрението Силното виене на свят Главоболие.

Източник : e-novini.bg

https://fakti.eu/2018/04/22/%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82-%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80/