Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани от тази година, обеща председателят на „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“ Стефан Тамбуев.

По думите му, до седмици би трябвало да се възстанови договора с АКХ-Виена чрез Министерството на здравеопазването. Според него това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние.

Тамбуев коментира и случая на Краси, който не дочака белодробна трансплантация и загуби битката за живота си месец преди 18-ия си рожден ден.

„С Краси се занимаваше лично Наталия Маева от ръководството на „Националната пациентска организация“, тя е зам-председател и при нас. Натали използва връзките, които имаше и осигури важна медицинска екипировка. Тя имаше нагласата да говори директно за Краси с проф. Валтер Клепетко, но той тогава обяви, че от тази година възстановяват белодробните трансплантации за български граждани във Виена“, коментира още той пред bTV.

Според него е трябвало още през 2017 г. да се продължи договора с Виена, но заради тежка бюрокрация това не се е случило.

Краси страдаше от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше свързано с кислороден апарат. От миналия май бе в листата на чакащите, но попадна в задънена улица – в България не се правят белодробни трансплантации, а държавата не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.

Почерненото семейство заяви че иска справедливи наказания за отговорните. Майката на Краси отбеляза, че детето е имало само една мечта – да оздравее.

Родителите ще предоставят парите от даритеската сметка за болни деца, както и дренажната жилетка, която са получили.

https://www.novinite.bg/articles/169534/Dobrata-novina-Viena-skloni-za-transplantaciite