Шокиращите разкрития около арестуваната с подкуп от 56 хил. евро кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева не спират да валят. Скандалната общинарка продължава да дерибейства и да командори, въпреки че от близо месец е арестувана и се намира в столичното следствие, научи ПИК.

Иванчева по неясни причини се ползвала с привилегиите на ВИП арестант и разполагала в килията си с мобилен телефон, чрез когото раздавала нареждания на служители в общината. На практика тя не е спирала да ръководи случващото се там, въпреки че официално е арестувана.

Още по-скандалното е, че кметицата планирала да назначи свой човек на мястото си, който да я замества в ролята на изпълняващ длъжността – дясната си ръка и пиар Петър Кърджилов, който се прочу като пълно куку покрай ареста на Иванчева. Пресаташето на общината подскачаше по улиците и обикаляше тв студиата, дерейки се в отчаяни опити да я защитава и да обяснява, че била чиста като сълза, въпреки напълно неоспоримите и солидни доказателства на разследващите срещу нея.

Кърджилов за капак бил и далечен роднина на скандалната кметица и представлявал просто пионка в ръцете й. Затова опитната в аферите Иванчева е измислила хитра схема как да го постави на поста и.д. кмет на район „Младост”, научи ПИК.

От ареста тя изпратила уведомление до Столична община, че прекратява отпуската си и ще управлява като кметица от килията си. Само така можела да назначи Кърджилов първо за зам.-кмет на мястото на също арестуваната Бояна Петрова, а след това да го сложи и на кметския пост, сочи оперативна информация, която достигна до ПИК.

Схемата се налагала, тъй като а нейния стол може да седне само човек, който преди това е бил зам.-кмет. Изпълнението й пък трябвало да стане възможно най-бързо, защото иначе имало опасност и двамата да пострадат. Иванчева имала още куп обещания, поети към инвеститори и бизнесмени за различни проекти в общината, които в момента нямало как да изпълни. Целта била работата да свърши довереникът й Кърджилов, защото ако сделките се провалели щяла да има далеч по-сериозни проблеми от тези с правосъдието.

Всички тези афери Иванчева подготвяла и извършвала през незаконно притежавания от нея мобилен телефон в килията й. Не е ясно защо Министерство на правосъдието не изпълнява задълженията си да следи за спазване на реда в килиите в следствието, но е сигурно, че при една внезапна проверка ще лъсне, че кметицата разполага с технологични екстри за комуникация, въпреки, че е арестант.

Не по-малко скандално в случая е, че Столична община и кметът на София Йорданка Фандъкова нямали абсолютно никакви механизми да спрат аферите на Десислава Иванчева. Тъй като нейната длъжност е изборна, тя само уведомява какво извършва, но не може да подлежи на санкции и контрол.

 

pik.bg