Четох в шуменски сайт, че някакви си общинари щели да секат липите в Шумен и да ги заменят с декоративни дръвчета. Това била тяхната нова „зелена” визия. Липите, които са част от живописния облик на града и пазят сянка, били много големи и не се знаело кога ще станат опасни. Ами отсечете само опасните! 

Аман от безхаберни общинари! Знаят ли тези господа, че т. нар. декоративни дръвчета, цветните „фигури“ , не могат да дадат това, което дава на гражданите едно дърво с развита корона и богата листна маса – листата филтрират въздуха. Декоративните дъървета със сигурност няма да ни осигуряват толкова кислород. В България от мръсния въздух на година умират 18000 човека, повече от пътните катастрофи, алкохола, наднорменото тегло… Охладителният ефект на едно дърво с развита корона и листна маса се равнява на работата на 10 климатика за по 20 часа работа на денонощие…

Защо не поставят въпроса на обществено обсъждане, нека хората си кажат мнението! Или трябва да опънем палатки пред общината, както правят в София за различни проблеми, да вдигнем голям шум и чак тогава управниците на града да почнат да мислят и да уважават мението на хората. Защото на нас, старите шуменци, не ни е безразлично как ще изглежда градът ни. И не сме съггалсни някакви временно овластени да го кепазят.

В. Иванов, Шумен

 

pik.bg