Експерти от БАН, които са специализирани в сферата на математически модели в биологията се включват в кризисния щаб за коронавируса у нас.

„Целта е да се използват математически модели, за да можем дадем прогнози за това как ще се развива коронавируса“, заяви акад. Юлиян Ревалски.

Според изчисленията на учените предприетите мерки от правителството работят и ще се последва положителен резултат в случаи, че карантината се спазва.

„Ако карантината не се пробие до 2-3 седмици ще имаме положителни резултати, а след 2-3 месеца ще можем да се поздравим. Затова приветстваме и крайните мерки“, заяви професор Николай Летанов.

„Създаването на математически модели е изключително важно. Това би ни дало изключително ценна ситуация за това как бихме разпределили медицинските средства. Изчислява се и броят на населението в определени области, средната възраст и още други неща. Факторът време също е важен“, коментира генерал Венцислав Мутафчийски.

„Имаме две добри новини – в още две фабрики стартира производството на защитни костюми. По 200 костюма на ден. Днес ще бъдат осигурени маски до всички общопрактикуващи лекари – 8000 маски“, коментира Томислав Дончев

Разпределени са маски за лекарите в болници в страната, както и 100 защитни костюма за многократна употреба . Днес ще бъдат разпределени още 300.

Очакваме още днес 89 000 еднократни защитни костюми от Турция, 3550 защитни костюми от нас.

„Голяма част от заразените идват от чужбина и може да се наложи до втърдяване на мерките. Например да се ограничи движението на по-възрасни хора. Най-важното е да не издъним карантината, за да не стигнем  до италианския модел“, коментира учен от БАН.

„Ние не можем да си позволим да затворим границите за български граждани, които искат да се приберат в страната си. С всички рискове, ние трябва да ги приемем. Затварянето на границите не значи, че ние ще блокираме българите. Такава мярка и то само вербална отправи Сърбия като даде апел на своите граждани да не се прибират в страната. Ние такъв апел не сме правили“, добави Мутафчийски.

https://www.novinite.bg/articles/186969/BAN-pomaga-na-shtaba-s-matematicheski-modeli-ako-si-stoim-vkashti-do-3-4-meseca-shte-se-spravim-s-nevidimiya-ubiec