Броят на загиналите в престрелката в южния турски град Суруч нарасна до 4 души. Ранените след политически спор са 8.

Сред загубилите живота си е братът на депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, а сред ранените – други четирима негови братя, както и членове на прокюрдската Партия на демократичните региони. Инцидентът с фатален край започва с разгорещен спор между група, агитираща за Партията на справедливостта и развитието и прокюрдски активисти, след което последвала размяна на изстрели, информира БНР.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че зад убийствата стоят поддръжници на ПКК. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу смята, че атаката е била подготвена преди посещението на делегацията от управляващата партия на местния пазар.

По думите на министър-председателя Бинали Йълдъръм, „каквато и да е причината, нищо не е по-важно от човешкия живот“.

Съпредседателката на Демократичната партия на народите Первин Булдан заяви, че формацията няма да създава условия за никакви провокации. При нападение след инцидента петима членове на прокюрдската организация са били бити в Гьолджук, област Коджаели.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че подобни прояви трябва да останат в историята и призова идеите да се изразяват демократично чрез гласуване.

Президентският говорител Ибрахим Калън остро осъди нападението.

Демократичната партия на народите трябва да остане под избирателната бариера. Това заявява президентът Ердоган във видео, което нашумя в турските социални медии. Държавният глава говори на закрито партийно съвещание пред местни ръководители на Партията на справедливостта и развитието.

При атентат, организиран от „Ислямска държава“, в Суруч през лятото на 2015 г. загинаха 33 млади кюрдски активисти и политическото напрежение в града е голямо.

Това е най-тежкият инцидент по време на предизборната кампания в страната до момента. В нощта срещу сряда офисът на Народнорепубликанската партия в консервативния град Коня беше нападнат и разбит от група от около 100 младежи, въоръжени с тояги. Водачът на листата там – основателят на ПСР и бивш вицепремиер на Ердоган Абдюллатиф Шенер – обвини за атаката младежката организация на управляващите.

В края на май привърженици на крайните националисти пребиха 7 активисти на умереноислямската Партия на щастието. В нападението е участвала група от около 25-30 младежи.

pik.bg