Столична община обяви поръчка за доставка и монтаж на филтри за комини на домакинства, които използват за отопление дърва и въглища. Предвиденият бюджет е 7.92 млн. лв. с ДДС. Планът е първоначално да се закупят до 1000 броя, а в последствие, евентуално и още толкова.

Търгът е обявен в контекста на новия механизъм за мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества не територията на общината, който Столичният общински съвет прие в края на юли.

Настоящата поръчка е продължение на пилотен проект за 25 филтъра, за който бяха отделени 65 000 лв. без ДДС.

Количеството, което Столична община ще поръча, е индикативно – в обявлението е посочено, че „възложителят не се задължава да заяви доставката в прогнозните количества“. Общината запазва правото си да достави по-малко или повече в зависимост от необходимостта.

При изтичане на срока на договора общината може да възложи същите дейности в същия обем и при същите условия за още две години, отново на избраната фирма, е посочено в обявлението. Средствата за повторението са включени в прогнозната стойност – т.е. за 6.6 млн. лв. се планира да се закупят евентуално 2000 филтъра за комини.

Техническата документация още не е качена на профила на купувача, но е ясно, че са избрани електростатичните филтри за комини.

Единственият критерий за оценка на офертите е предложената от кандидатите цена. Крайният срок за подаване на оферти е 9-ти септември.

https://www.novinite.bg/articles/178851/8-mln-lv-dava-Stolichna-obshtina-za-filtri-za-komini-sreshtu-mrasniya-vazduh