6 часа на опашка за подмяна на шофьорската книжка. Толкова време е отнело на „таен агент” само да заяви услугата в столичния КАТ, съобщава БГНЕС. През месеците април и май е проведено официално наблюдение по метода „таен клиент” за предоставянето на 15 услуги в 13 общини, областни и общински администрации.

„Наблюдаваните администрация са на централно ниво, на териториално ниво, на местно ниво”, съобщи пред журналисти в Министерски съвет експертът Здравко Сечков. С уговорката, че има администрации, които работят значително по-добре от други, той предупреди, че не могат всички да бъдат поставяни под общ знаменател. „Това, което ние сме наблюдавали по метода „таен клиент” е доколко се спазват нормативни изисквания, доколко процесът на организация на работа по предоставянето на услугата е ефективен и качествен, доколкото съществува обмен между администрациите, доколко гражданите се товарят с предоставяне на документи, които не би следвало да предоставят”, обясни Сечков.

Проверката е установила, че на много места все още не са изпълнени законови задължения на администрацията, не са променени процедурите и образците на документите и не са приложени приетите облекчения за гражданите и бизнеса.

Все още има места, където от гражданите се изисква да предоставят документи, които се придвижват по служебен път между администрациите. Такъв документ например е свидетелство за съдимост.

Сечков отбеляза и любезността и отзивчивостта на администратора към заявителя на услугата. „Разбира се много субективно можем да попаднем на служител, който този ден не е в добро настроение, но това не означава, че администрацията е нелюбезна, но имаме такива констатации”, уточни той.

В сряда вицепремиерът Томислав Дончев даде срок на проверените администрации до един месец да отстранят всички констатирани проблеми и да му докладват какво е свършено.

От Министерски съвет заявиха, че предстоят нови проверки. 

https://www.novinite.bg/articles/177196/6-chasa-na-opashka-v-KAT-za-podmyana-na-shoforskata-knijka