„В тази зала сме показавали картини на много известни творци, но толкова слънчева изложба не сме имали досега!“, така Цена Бояджиева приветства малките таланти на откриването на детската изложба „Цветът на музиката“ в сряда вечер в зала „България“. Внучката на великия български художник Златю Бояджиев бе куратор на изложбата, подредена в първата ни зала за симфонична музика, която бе огряна от багрите и светоусещането на децата от 4 до 12-годишна възраст. Те са възпитаници на арт педагожката Поля Иванова, чиято мисия повече от десет години е да пали въображението им и да ги вдъхновява за творчество. За да им вдъхне самоувереност, преподавателката традиционно завършва учебната година на своите ученици с голям вернисаж, изпълнен с веселие, песни и игри. Той винаги се провежда в истинска и престижна галерия, като „за големи“ художници, защото Поля Иванова вярва, че големите се създават от малки!

Децата от 149-а детска градина „Зорница“ и ЧДГ „Росица“ показаха десетки прекрасни рисунки, много от темите на които бяха свързани с пеенето и музицирането в съзвучие с темата на изложбата. А батковците и каките от ЧОУ „Цар Симеон Велики“ демонстрираха впечатляващи по размерите и дизайна си инструменти – 3-метрова китара, огромен акордеон и пиано от хартия, които са направили сами и дори „посвириха“ на тях пред публиката. Вечерта завърши с разрязването на изящна торта, украсена с ноти.

А Цена Бояджиева покани децата и техните родители, както и всички столичани и гости на София на детските концерти в зала „България“. На тях невръстната публика прави първите си крачки в света на симфоничната музика – запознава се със звуците и формите на инструментите в оркестъра. Малките ръчички могат дори да докоснат златистите тръби на величествения орган.

Кураторката Цена Бояджиева и педагожката Поля Иванова сред детските рисунки в залата

 

Художниците, облечени в саморъчно нарисувани тениски, се изявиха и като певци, изпълнявайки песничка пъстроцветната дъга

 

Гигантската китара беше сред най-впечатляващите експонати на изложбата

Г      

 

„Музикалната“ торта извири последния тон в симфонията от картини 

За 1 юни подарете на децата си книга от каталога на издателство „Милениум“. При поръчка през сайта спестявате 10% от цената.

pik.bg