Български музикален проект спечели престижната германска награда "Ехо Класик 2017"

/КРОСС/ ECHO Klassik 2017 ще стане част от огромната колекция награди на световнопризнатото българско клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров. Призът е в категория „Запис на концерти от 20/21 век“ и се присъжда за албума им с творби за две пиана и оркестър от Бела Барток и Виктор Бабин, съобщава БНР. Записите са направени със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Йордан Камджалов, а концертът на Бабин беше издаден премиерно за света.

За първи път изцяло български звукозаписен проект, издаден от германската компания CPO, получава най-престижната награда за класическа музика в Германия. В историята на „Ехо Класик“ са записани още имена на българи: оперните прими Веселина Кацарова (1999, 2000, 2003), Соня Йончева (2015) и Красимира Стоянова (2015), цигуларката Гергана Гергова и пианиста Павлин Нешев от Trio Image (2014).

Тази година и примата Соня Йончева е част от екип, отличен с „Ехо Класик 2017“ – за записа за „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт под диригентството на Яник Незе-Сеген. 54 награди в 22 категории ще бъдат раздадени на церемония в новата Филхармония на Елба в Хамбург на 29 октомври. Аглика Генова и Любен Димитров ще застанат до музиканти като певиците Джойс ДиДонато и Матиас Гьорне, диригента Кент Нагано, пианиста Фазъл Сай, цигуларите Кристиан Тецлаф и Рено Капюсон и др.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.