Трусовете във властта, проблемите в рамките на малката коалиция на патриотичните сили, исканата оставка на Валери Симеонов и продължаващите протести на майките, както и бъдещето пред правителството коментира пред ПИК социологът Васил Тончев, шеф на „Сова Харис“. 

– Г-н Тончев, в последните дни политическата обстановка е динамична, има искания за оставки, трусове в коалицията на властта. Как оценявате реакцията на правителството?

– Нещата, които се случват, са доста неприятни за управляващите. Те сами си създават проблемите и като че ли текат процеси на избистряне на силите, разпределение на лагерите. Това, което предприеха управляващите е един по-твърд подход, тъй като досега при всяко искане на оставки имаше отстъпки, замазване на положението, а сега се прояви характер с оставането на Валери Симеонов на поста си. 

– Вие говорите за преразпределение на лагери, но вчера тримата от малката коалиция Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров седнаха на една маса…

– Волен Сидеров привидно остана в изолация, но той балансира, за да са приемливи националистите и вляво, и вдясно. Вероятно е да се появи втори блок на патриотите, примерно от „Воля“ и „Атака“ заедно с по-малки субекти, което да даде възможност да има националисти както вдясно, така и вляво. Вижте как в ЕП националистите също са разделени в две формации. 

– И все пак тримата се събраха, докога ще трае мирът?

– Това се прави за пред широката публика.Вие знаете, че в тази коалиция бяха преминати всички граници на търпимост дори в личен план. Мисля, че е абсурд Волен Сидеров и Валери Симеонов да отидат заедно на избори Едва ли ще стане това. А и хората няма да го възприемат добре. В политиката все пак трябва да има морал и лицемерието трябва да е с мярка.

– Кабинетът се размина с оставка, вотът на недоверие не мина, но майките продължават да дюдюкат под прозорците на премиера…

– Правителството показа, че не мисли за оставка. А майките вече нямат аргументи, освен политически. Те получиха това, което искат, правителството одобри допълнителни средства за децата с увреждания. Оттук-нататък им остават само политическите искания, което олекотява протеста. Вижда се, че политическите сили се опитват да ги използват.

– Да, това се видя много ясно и на показаните от агенция ПИК репортажи от протеста, появиха се представители на различни формации.

– Не мисля, че може да се стигне до успех на протестиращите. Пак да повторим, че управляващите предприеха по-твърд подход.

– Като мантра се повтарят въпросите към социолози и политолози за предсрочни избори и естественото желание на управляващите да изкарат мандата си до 2021 г. Вие каква прогноза давате?

– Управляващите трудно ще изкарат мандата си докрай. В началото на лятото ситуацията беше различна и нищо не даваше да се предполага това, но сега видяхме как властта сама си създава проблеми, които биха препятствали изкарването на мандата докрай. Много трудно ще им бъде. И все пак парламентарните избори ще бъдат отложени колкото се може повече. Към момента правителството има още ресурс, още живот. България постигна стабилност и растеж, но истината е, че са необходими реформи, каквито никоя политическа сила не може да предприеме, защото няма необходимата голяма подкрепа. Засега такава сила не се вижда, което ни обрича на застой. Вярвам обаче, че ще се стигне до момент, когато ситуацията ще наложи създаването на кабинет, който да може да прави реформи. 

– А какъв би бил резултатът от евентуален предсрочен вот? Болшинството коментатори заявяват, че ГЕРБ остават управляващи и в следващ кабинет?

– Към момента се възпроизвежда разпределението на силите от предходните избори. Двете основни партии ще имат паритет, може да има малка разлика между тях.

– Въпреки че БСП в момента очевидно не са готови за властта, те са раздирани от вътрешни проблеми и противоречия?

– Да, проблемите в БСП са много. Тяхната „Визия за България“ има силни, но и доста спорни моменти. Но те все пак извадиха документ за дискусия. 

pik.bg