Убийството на избягалия затворник Владимир Пелов при престрелка в Ботевград разтърси страната. Агенция ПИК потърси експертът по сигурността проф. Николай Радулов, който коментира работата на МВР по случая, допуснатите грешки в разследването и причините да се стигне до фаталния инцидент.

Интервю на АСЕН РАШКОВ

– Проф. Радулов, свърши ли си МВР работата в случая с Владимир Пелов? Има информация, че от един месец той се намира в района на Ботевград, но така и не е открит...

– Съвсем наскоро имаше коментари и разговор в парламента колко малко е полицията в малките населени места и като пример беше даден Ботевград. Там има 20 полицаи, на смяна обаче са двама-трима от тях, не повече. Много трудно е полицията да работи при такава разстановка.

От друга страна от това, което чувам, оставам с впечатление, че Пелов се е разхождал спокойно из Благоевград. И като че ли е било обществена тайна, че той се е намирал там. Факт е, че е имало много сигнали и факт е, че при проверката на тези сигнали не е бил намерен никой.

– Полицията обяви, че той е бил с променена външност? Възможно ли е това да е попречило на МВР да го открие?

– Комично звучи оправданието, което шефът на полицията дава, че той бил с променена външност. Практика е, когато един човек се обяви за издирване, да се има предвид, че той може да си пусне брада, мустаци, да си обръсне косата или да си пусне такава, ако няма. Правят се фотороботи върху снимките. Нещо повече – лица, които са изчезнали преди 15-20 години, със специални програми се състаряват, така че да могат да бъдат издирвани. Всичко това показва или пренебрежение към издирването на Пелов, или липса на професионализъм.

– Такова чувство сякаш остана още от самото бягство на Пелов от затвора?

– Да, самото бягство също беше комично – въоръжен затворник, охраната не може да се справи, чистачката го подгонва. От самото начало изглежда комично и и несериозно, но всъщност това е едно много сериозно престъпление – бягство от затвора на криминално проявен, който извършва убийства и е опасен за обществото. Необяснима е липсата на ефективност на полицията.

– Споменахте за недокомплекта в полицията? Когато Пелов избяга от затвора коментирахме, че има недокомплект и сред надзирателите. Това ли е основната причина, за да се стигне до това убийство – липсата на достатъчно кадри?

– Това е един от проблемите. Този проблем съществува вече близо 10 години. Винаги има голям недокомплект за тези места, които са опасни – ниски заплати, униформени, които винаги трябва да реагират, ако станат свидетели на престъпление.

Същевременно пък големите дупки принуждават МВР да занижава критериите за назначаване на служителите, тъй като много малко хора се съгласяват за ниска заплата и висок риск да започнат работа в системата. И намалявайки критериите съответно се намалява и възможността за по-ефективно действие на цялата полиция както новоназначени, така и стари служители, защото те работят заедно, в екипи, а знаете, че керванът върви според скоростта на най-бавното магаре.

Другите причини, за да се стигне до тази ситуация, ние сме ги разисквали години наред. Това са липсата на преподготовка, много честата смяна на законодателството, което току-що обучените полицейски служители ги довежда до незнание на променените закони. Много са причините – проблеми в Института по криминалистика, сравнително слаба работа по експертизите, можем да изброяваме с часове.

– От това, което чухте и прочетохте за престрелката, какво според Вас се е случило снощи в Ботевград?

– Имаме двама души в центъра на български град и три пистолета. Това значи, че няма и добър контрол върху оръжията. Тепърва ще се изясняват тези пистолети, но определено не става дума за законно притежавани оръжия. Престрелката, каквато и да е причината, това е някакъв конфликт между две криминални лица.

Това, което се говори, че единият от двамата е бил свързан с полицията, трудно това може да бъде някаква причина за престрелката. Защото веднага теорията за конспирацията започва да произвежда слухове, че самата полиция има интерес Пелов да бъде убит. Факт е, че ако този човек е имал някаква връзка с полицията, то тези отношения са едностранни, тоест той ползва изгоди от полицията и в никакъв случай не им дава информация. Защото ако полицията имаше информация, че той ще се среща с Пелов, щеше да отиде и да го залови.

– След този случай ще се промени ли нещо в издирването на втория избягал затворник Радослав Колев?

– Нищо няма да се промени. Още от самото начало знаем, че двамата са се разделили. Още от началото мислите на всички, които познаваха Пелов, бяха свързани с това, че той няма да избяга от страната, а ще се движи някъде в места, които познава. За Радослав Колев обаче не бяха така категорични, той не беше толкова познат. За него всичко е възможно, включително и да е напуснал страната.

– Това драстично намалява шансовете да бъде заловен…

– Колкото повече се отдалечаваме от момента на извършване на престъплението, толкова по-трудно е разследването и толкова по-голям е шансът на престъпника да се укрие. Виждате, че всъщност Пелов не беше заловен, той стана жертва на някакви собствени игри. Така че тук не можем да говорим за успех на МВР. Сега се даде една пресконференция и на нея всички изглеждаха много притеснени и обясняваха как ще разследват това убийство, което всъщност няма какво толкова да се разследва – убитият си е убит, другият е в болницата. И двамата са криминални престъпници. Те се опитваха да насочат интереса на журналистите към конкретния случай, че един човек е убил друг човек. Докато тук става за съвсем друго нещо – за безнаказано бягство от затвора, за неспособност на полицията, въпреки многократно подавана информация, да намери и залови беглеца и вероятно за некоректни отношения между полицията и информационни източници.

pik.bg