Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заплаши, че САЩ ще подложат Иран на безпрецедентен финансов натиск и ще му наложат „най-тежките санкции в историята“, ако иранското правителство не промени курса си, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В реч пред консервативната фондация „Херитидж“ във Вашингтон Помпейо призова за ново ядрено споразумение с Иран, след като президентът Доналд Тръмп се изтегли от сключеното през 2015 г. По думите на държавния секретар администрацията на Тръмп предпочита това да е договор, който да се ратифицира от Конгреса.

Помпейо изброи 12 изисквания към Иран, които според него трябва да бъдат част от следващо споразумение. Той заяви, че Иран трябва да прекрати обогатяването на уран и никога да не се занимава с предварителна обработка на плутоний. Иран също така трябва да даде на ядрените инспектори „безусловен достъп до всички обекти в страната“ и да спре да развива програмата си за балистични ракети, съобщава Би Ти Ви.

Помпейо също така поиска Иран да освободи всички американски граждани, да прекрати подкрепата си за бунтовниците хуси в Йемен, да изтегли всичките си въоръжени сили от Сирия и да престане да заплашва Израел.

Иран „никога повече няма да има картбланш да доминира Близкия изток“, заяви Помпейо.

Държавният секретар на САЩ също така обеща „да преследва иранските агенти и машите им от Хизбула в цял свят, за да ги смаже“.

Помпейо заяви, че иранското ядрено споразумение от 2015 г. е било „губещо“ и това е имало огромни последици в Близкия изток.

Откакто споразумението от 2015 г. влезе в сила, Иран „напредна из целия Близък изток“, а администрацията на Обама „беше заложила“ на това, че Иран ще спре неправомерните си действия и ще спазва световните норми, каза държавният секретар на САЩ.

Помпейо заяви, че Тръмп се е оттеглил от споразумението, защото то не е гарантирало безопасността на американците от създаваните от Иран рискове. Споразумението от 2015 г. „постави света в риск заради фаталните си недостатъци“, добави той.

pik.bg