Русия обяви за "неподходяща" международна конференция за Северна Корея

/КРОСС/ Русия разглежда международната конференция за Северна Корея във Ванкувър, насрочена за следващата седмица, като „неподходяща“ на фона на неотдавнашното сближаване между Пхенян и Сеул. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Москва вижда срещата като „съживяване на подхода и манталитета от Студената война“, особено след като участващите страни са бивши членове на коалицията, сформирана по време на Корейката война от 1950-1953 г.

Захарова напомнила, че Съветът за сигурност на ООН наскоро наложи нови санкции срещу Пхенян заради неговата ядрена и ракетна програма, разглеждайки го като единственото легитимно и правно обвързващо международно решение по въпроса.

Конференцията за кризата около Северна Корея ще започне във Ванкувър на 16 януари, като външните министри на Канада и САЩ ще са домакини. Други участници ще бъдат министри от 17 страни, включително Южна Корея, Индия, Великобритания, Франция. Русия, Китай и Северна Корея няма да участват на конференцията.

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.