Трети ден продължава огнената стихия в Гърция

/КРОСС/ В Гърция трети ден се борят с огнената стихия. Хълмовете северно от гръцката столица продължаваха да пламтят, когато нощта падна. На остров Каламос бе обявено извънредно положение заради пожарите, избухнали в неделя, които засегнаха десетки къщи и хиляди хектари борова гора. Пожарите не са потушени и в Португалия. Инцидент с паднало вековно дърво взе жертви там.

Три самолета и четири хеликоптера действат в подкрепа на 210 пожарникари и около 100 военни в район на 45 километра североизточно от Атина. Пресеченият терен и пръснатите малки населени места правят гасенето трудно. В цяла Гърция огнеборците се бориха с 55 горски пожара.

Тринадесет души загинаха, а най-малко 50 бяха ранени при рухването на огромен 200-годишен дъб на португалския остров Мадейра. Дървото паднало в момент, когато много хора отбелязвали празника Успение Богородично. Регионалните власти разследват причините за инцидента.

Същевременно Португалия продължава да се бори с горските пожари в централната част на страната. Испания вече изпрати пожарникари и техника на съседката си, а Европейската комисия обяви за приоритет оказването на подкрепа за Лисабон.

 

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.