/КРОСС/Ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион Волоколамски е на мнение, че към преразглеждане на историята и омаловажаване на ролята на Русия във важни за Европа събития е склонна не само България, но всички страни от бившия Варшавски договор, предава Интерфакс-Религия.

„Мисля, че в една или друга степен това засяга всичи страни от т.нар. постсъветско пространство и всички страни от бившия Източен блок, почти всички от които днес влизат в състава на НАТО“, коментира митрополитът в предаване на телевизионния канал „Россия-24″.

Съгласно думите му, в България се пренаписва историята: още преди няколко години на тържествата по случай поредната годишнина от Освобождението на България от османска власт Русия въобще не е споменавана, макар точно тя да обявява война на Османската империя. 

Коментирайки скандала, който избухна след посещението на патриарх Кирил в България, митрополит Иларион отбеляза: „В състава на руската армия е имало представители на различни националности. Своя принос в освобождаването на България е дала и Румъния, но именно руската е била основната сила, която е осигурила победата“. 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.