/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва ще изгони 60 американски дипломати и ще затвори консулството на САЩ в Санкт Петербург, като реципрочна мярка на предприетите от Вашингтон мерки по случая „Скрипал“.
„По отношение на останалите страни (които експулсираха руски дипломати – бел. ред.), мерките също ще са реципрочни, що се отнася до броя на лицата от дипломатическите мисии, които ще трябва да напуснат Руската федерация,“ посочи руският първи дипломат.
27 държави изгониха общо над 150 руски дипломатически лица, след като Великобритания обвини Русия, че стои зад нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Сред тези държави бе и САЩ. Вашингтон обяви преди дни, че ще експулсира 60 руски дипломати и ще закрие руското консулство в Сиатъл.
Руският външен министър посочи, че Москва реагира на „абсолютно неприемливите действия, предприети срещу нас под натиска на САЩ и Великобритания под претекста на т.нар. случай „Скрипал“.
Лавров обвини Лондон, че „принуждава всички да следват антируски курс“. Той съобщи, че Великобритания днес е информирала Москва за подобрението в състоянието на Юлия Скрипал и че Русия е поискала достъп до нея, тъй като тя е нейна гражданка.
Лавров се зарече на брифинга в Москва, че „ние искаме да установим истината“ за отравянето и обвини Лондон, че се подиграва с международното право