Популярността на Макрон продължава да пада, само 36% от французите го харесват

/КРОСС/ Популярността на президента на Франция Еманюел Макрон се топи много по-бързо в сравнение с неговите предшественици. Това е тревожно, защото тенденцията е отчетена в първите 100 дни на мандата, предава news.bg.

Според данните от проучването на Ifop, само 36% от запитаните са доволни от дейността на Макрон, а други 64% смятат, че той нищо не е постигнал. Тези данни са много по-лоши в сравнение с неговия предшественик социалистът Франсоа Оланд.

В началото си на мандата Оланд беше поддържан от 46% от французите. Рейтингът на Макрон само за месец падна с 10% от 64 до 54%.

Четири проучвания през последните седмици показаха, че подкрепата за Макрон рязко е намаляла в сравнение с предишни анкети, въпреки че всяко от тях представи различни данни за популярността му. Допитванията на ФИПОМ, „Харис интерактив“, „Югав“ и „Елаб“ показаха, че между 36 и 54 процента от анкетираните се отнасят положително към президентството на Макрон – спад в сравнение с предишни проучвания на общественото мнение, които също бяха показали, че рейтингът му на одобрение е намалял, откакто той спечели 66 процента от гласовете на изборите през май.

Спадането на рейтинга му на одобрение е смайващо, като се има предвид, че преди два месеца Макрон беше хвален, че засилва увереността на Франция, така необходима след години на опасения за сигурността и икономически застой. Вместо това той все повече е представян като жаден за власт и неопитен.

Френските медии започват да наричат Макрон „Юпитер“, имайки предвид митологичния цар на римските богове и усещането, че президентът изпитва чувство за превъзходство, след като разтърси политическата система във Франция и се изстреля от положение на сравнителна неизвестност до най-висшия пост в страната на 39-годишна възраст.

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.