За периода от 17 до 24 март общо 8 души с диагноза морбили са били хоспитализирани в Инфекциозната клиника на Университетската болница в Пловдив. „При извършеното лабораторно изследване са потвърдени 5 случая. Останалите 3 са отрицателни за заболяването морбили“, посочи д-р Троянчева. На територията на град Пловдив в квартал „Столипиново“ бяха регистрирани 3 от потвърдените случаи, като те са без епидемична връзка помежду си. С диагноза морбили бяха хоспитализирани в Инфекциозната клиника и две жени от общините Родопи и Садово.

Да, има пострадали: Пета година Филип е в будна кома след ваксина срещу морбили (ВИДЕО)

От Националният център по заразни и паразитни болести става ясно, че възрастните пациенти, развили болестта са били ваксинирани. „Разпределени по възрастови категории, потвърдените случаи на морбили в Пловдивско изглеждат така: заболели до 1-годишна възраст – 2 случая, от 1 до 4 години – 1 случай и от 20 до 24-годишна възраст – 2 случая“, уточни д-р Троянчева. Специалистът посочи, че всеки регистриран случай на морбили се проучва от служители на Регионалната здравна инспекция с цел бързото и ефективно вземане на съответните противоепидемични мерки.

Случаите предизвикаха паника сред родителите. Личните лекари масово обявяваха за „епидемия“ сред пациентите си и ги призоваваха да ваксинират децата си. За справка през 2013 година е имало 14 случая на морбили. 

Два от трите случая на морбили в Пловдив са при ваксинирани

В доклад на Националния център по заразни и паразитни болести от 2013 година пише (стр. 7), че 14,29% от разболелите се от морбили преди четири години са приели една доза ваксина МПР. 78,57% не са изобщо ваксинирани, като остават 7,14% заболели, за които не се уточнява какво е положението.

https://www.actualno.com/plovdiv/njama-novi-sluchaj-na-zarazeni-s-morbili-v-plovdiv-i-oblastta-news_601654.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*