15 Август 2017 | 13:37

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече обяви, че ще сезира австрийската прокуратура заради „Цанков камък“, тъй като именно австрийки фирми са участвали в реализацията на проекта. В тази връзка тя изпрати и писмо до посланика на Австрия в България Роланд Хаузер, в което го попита дали фирми от неговата страна са участвали в корупционни схеми в нашата.

Ето какво гласи писмото:

Ваше превъзходителство,

Във връзка с разразилия се в България в последните дни скандал относно проекта „Цанков камък“, Ви моля да информирате австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя този проект като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.

Както е известно, този проект е в изпълнение на Меморандум за разбирателство относно двустранно сътрудничество между Република България и Република Австрия за изпълнение на съвместни проекти във връзка с изпълнение на решенията на Протокола от Киото, подписан на 2.09.2002.

На 14 ноември 2003 г., във Виена са подписани договорите за финансиране. 100 млн. евро са осигурени с експортен кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (OeKB). Останалите 120 млн. евро се осигуряват чрез търговски кредит. Схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:
VA TECH Finance – Водеща банка-организатор;

Bank Austria Creditanstalt – Банка-организатор на експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;

Credit Suisse First Boston – Банка-организатор на търговските кредити;
През 2004 г. е сключено споразумение с „Verbundplan“ GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: “ Аlpine“, „Vatech hydro“ и „Verbundplan“.

Уважаеми г-н Посланик,

Моля за Вашето съдействие австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици.

Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.