Изказването му идва след като стана ясно, че САЩ възнамерява да намали бюджета за мироопазващите операции на ООН с 1 милиард долара, както и да ореже финансирането на различни програми на световната организация със стотици милиони. Това написа в четвъртък списанието „Форин полиси“ (Foreign Policy), позовавайки се на източници в Държавния департамент.

Венецуела се обърна към ООН за помощ

Според изданието, освен намаляване с 40% на приноса на САЩ към бюджета за мироопазващи акции на ООН, който през 2016 г. превиши 2 милиарда, Държавният департамент планирал да намали финансирането на различните програми на ООН и други международни организации, включително и Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Програмата на ООН за развитие (ПРООН) с общо 326 милиона.Според „Форин полиси“ администрацията на САЩ няма да намали размера на средствата, предназначени за нуждите на НАТО и няма да промени пакета военна помощ за Израел в размер на 3,1 милиарда долара, предвидени в проекта за бюджет на САЩ за следващата година.

„Ние правим всичко възможно да работим с по-малко средства“, заяви Ладсу на последната си пресконференция на поста, който заемаше 6 години, съобщи БГНЕС.„Разходите за миротворците са намалени с 16%, без да бъде ограничавано качеството на тяхната работа“, каза той, добавяйки, че 16 мисии и 120 000 души са разположени в целия свят в помощ на нуждаещите се в кризисните райони. По неговите думи тези действия съставляват 0,4% от военните разходи в света.“Винаги сме се опитвали да преформатираме мисиите, когато е възможно, за да бъдат възможно най-икономични“, посочи още служителят на ООН. По неговите думи организацията продължава да преразглежда операциите си.Ерве Ладсу разкритикува „липсата на подкрепа“ от членовете на Съвета за сигурност на ООН, които според него понякога са твърде снизходителни към правителствата, които възпрепятстват работата на мироопазващите мисии.САЩ в момента осигуряват повече от 22% от редовния бюджет на ООН, който е около 5,4 милиарда долара, както и 28,5% от разходите за мироопазващи операции, разходите за които се оценяват на 7,9 милиарда долара. Като цяло Вашингтон харчи за световната организация и нейната програма около 10 млрд. долара. Вноските за редовния бюджет на ООН се определят въз основа на средната стойност на БВП на страната за 10-годишен период, като се вземе предвид дохода на глава от населението и външния дълг. Днес САЩ са най-големият донор на световната организация.

САЩ може да съкрати с милиарди вноските си в ООН

В средата на февруари генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи френския дипломат Жан-Пиер Лакроа за нов шеф на операциите по поддържане на мира. Лакроа ще поеме поста от сънародника си Ерве Ладсу на 1 април.

https://www.actualno.com/africa/miroopazvashtite-misii-na-oon-sa-pod-zaplaha-ot-sykrashtenija-v-budjeta-news_601631.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*