Мика Зайкова: Орязването на болничните няма да се спре симулантите

/КРОСС/ „НОИ трябва да плаща на работника 80% от болничните, защото работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, защото смятат, че така ще намалят фалшивите болнични. Това е пълен абсурд. Ние ще накажем истинските болни, а няма да намалим фалшивите болни. Всяка рестрикция води до сива икономика“, заяви в „Здравей, България“ Мика Зайкова, финансов експерт и бивш синдикалист.

Според нея единственият начин държавата да се справи с фалшивите болнични е контролът и санкциите. Тя даде пример с Полша, където наказанието за лекар, издал фалшив болничен, е прекратяване на лекарските права завинаги.

„За нас тази идея също е несправедлива. В случая поради слабост на контролната система се наказват болните заради симулантите. Трябва да се заловят симулантите и да се накажат докторите, които им издават фалшиви болнични. Това не е прецедент – у нас много често се наказват коректните заради отделни случаи на некоректни“, на мнение е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Години наред настояваме да се върне старото положение, което беше временно променено с наше съгласие. По време на кризата работодателите поеха първите три дни. Искаме да се върне времето преди кризата, а именно работодателите да плащат в пълен размер само първия ден, а след това НОИ да продължи да плаща“, поясни Велев.

Според него предложението за 50% през първите дни се прави, защото растат фалшивите болнични и така разходите на НОИ растели значително.

„Това обаче не е начинът – трябва засилване на контрола и наказване на виновните, а не на изрядните“, заяви Васил Велев.

 

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.