16 Август 2017 | 09:10

/КРОСС/ „Проблемите на хората не намаляват през лятото. Засипани сме от конкретни случаи и трябва да реагираме, затова омбудсманът не може да си позволи дълга почивка“. Това каза Мая Манолова в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Правилата трябва да се спазват, такива каквито са, безпрекословно“, категорична беше Манолова, по отношение на проверките в курорта Слънчев бряг. „В същото време, когато с контрола се ангажира вицепремиерът остава впечатлението, че останалите институции отсъстват и не са си свършили работата. Според мен, би било по-добре, ако той накара нивата под него да си изпълнят ангажиментите. Аз също имам жалба от собствениците на вили и сгради от несекващия шум. Санкциите за нарушителите никак не са малки и би следвало кметът да упражнява по-голям контрол“, подчерта Манолова“.

По думите й, несвършената работа в Слънчев бряг е назад във времето. „Трудно се съчетават интересите на групите туристи – почиващи и търсещи забавление. Това е предизвикателството. Има правила, които трябва да се спазват. Тук възниква въпросът кой контролира контролиращите“.

Омбудсманът определи казуса с такса „празен стол“ като безобразие. „По отношение на този случай като че ли всички контролни органи се насочиха натам. Това бе една негативна реклама за заведението. Когато има достатъчно воля, желание и ангажимент институциите могат да си свършат работата. Когато работят в синхрон институциите могат да се постигат резултати“.

По отношение на различните стандарти при храните в Европейския съюз и у нас, Манолова заяви, че това е недопустимо. „В средата на септември организирам един форум, защото е изключително важно България да има ясна позиция относно двойните стандарти и българските граждани да са запознати с нея“.

За фрапиращите случаи с изоставени деца през последните седмици, Манолова каза:„Това е голям проблем на българското общество. Случаите са само върха на айсберга. Дневно в родилния дом се изоставят по три деца. Статистиката показва, че най-много деца се изоставят по празниците, когато тези майки се чувстват най-безпомощни и изоставени. Като че ли трябва да се засили работата и на социалните и на здравните служби към майки в риск. нормалното е да се работи превантивно“. „Работя добре с институциите“, увери мая Манолова.

Тя добави: „Нямам друг шанс да си свърша добре работата, освен да си сътруднича с институциите като омбудсман. Работя добре с институциите, включително и с правителството“. Манолова благодари на премиера за ангажираността към различни каузи.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.