Македония ще решава проблема с името си

/КРОСС/ През предстоящия период правителството на Македония ще се фокусира върху проблема с името с цел забързването на процеса на евроинтеграция. Това заяви вицепремиерът на страната по европейските въпроси Буяр Османи ,цитиран от излъчващата на албански език телевизия „Алсат – М“, предава „Фокус“.

Македонският вицепремиер смята, че днешната му визита в Берлин, посещението в Атина, както и обявената визита на гръцкия външен министър Никос Коциас в края на август са в това направление.

„Въпросът за името е приоритет на правителството. Решихме два важни въпроса – за езика и договора с България. Сега имаме необходимата енергия да се фокусираме върху въпроса за името. Очаквам по този път да имаме повече приятели и затова е цялата активност в комуникацията с останалите държави, с нашия южен съсед и с останалите съседи. Стремим се да използваме позитивния климат, който вече има в държавата, региона и Брюксел, както и в страните-членки на ЕС, за да затворим откритите въпроси и да направим обрат по направление на евроинтеграцията на Македония“, заяви Буяр Османи в отговор на журналистически въпрос преди обявената среща с посланиците на страните от Западните Балкани.

По повод българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. Османи е заявил, че на срещите с българския министър на външните работи Екатерина Захариева е обсъдено в София да се организира среща със страните – приятели на Македония и на посланиците от ЕС , където да бъдат представени плановете за реформи.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.